Per Fugelli ser nordfra

Per Fugelli. Foto: Torill Olsen.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Sosialmedisiner og livsfilosof Per Fugelli forteller om livets grunnstoffer. Det gjør han med klokskap og humor. I Alta ble han svært godt mottatt på Finnmarkskonferansen 2015. Sett Nordfra fikk et intervju med ham mellom to foredrag, og spurte: Hvorfor er du så populær som foredragsholder her nord?

– Det er fordi jeg har lært å se livet og verden nordfra, svarte han. Og så fortalte han historien om livets tre grunnstoffer som han mener å ha lært i Nord-Norge.

De tre første årene etter at jeg var ferdig utdannet lege, var jeg på Værøy og Røst, ytterst i Lofoten. Det var folkeskole. Senere var jeg 3 år i Porsanger. Det var folkeuniversitet. Jeg tror at det menneskesynet jeg fikk ved å være nær folk i Lofoten og Finnmark har preget meg mer enn oppdragelsen i Stavanger og mer enn legestudiet på Universitetet i Oslo.

For det var blant folk i Lofoten og Finnmark at jeg kom på sporet av de 3 grunnstoffene livet består av. Jeg tror det er det folk liker å høre når de kommer på mine foredrag.

Første grunnstoff: Glad i nok

Grunnstoff nummer 1 heter «å være glad i nok». Folk langs Porsangerfjorden og folk ut i Vestfjorden, uti Lofoten, de har et fint ord, de er ikke «storforlangende».

De har skjønt det alle de gamle, hellige skriftene på jorda har prøvd å få oss til å forstå i 5000 år. Buddha-skriftene, de gamle, greske filosofene, Koranen, Bibelen – de har prøvd å veilede oss: Vær glad i likevekt, harmoni, balanse. Vær glad i deg selv som en ufullkommen skapning. Vær glad i livet med pluss og minus, for sånn er livet.

Andre grunnstoff: Evnen til å le

En italiensk tenker og forfatter som heter Camille Paglia har sagt: «Vi må godta vår smerte, forandre på det vi kan og le av resten.» Det bringer meg over til det andre av livets grunnstoff. Hvis du hadde en satellitt som skannet Norge, fartet over landet med en sensor for å fange opp lyden av latter, hvor ville det da lyse rødt? I Bærum? Nei, nei. Det ville lyse rødt over Lofoten og Finnmark. Over hele Nord-Norge.

Det var så vidunderlig å oppdage å bli smittet av denne evnen til å le, ha humor, være frekk i kjeften, ha oppfinnsomme tunger, ordspill, revy. Gå langs kaia på Værøy og Røst, eller være ut i Olderfjorden når de hadde revy, det er en glede i språksenteret, på en måte. Det er en sånn kreativitet når det gjelder å bringe fram «bright side of life». Å få folk til å le, også av seg selv, det er gull verdt i et liv, ikke minst hvis du er syk eller i krise.

Tredje grunnstoff: Samhørighet

Det jeg opplevde i Lofoten og i Porsanger er limet mellom folk, for flokkene er sterkere på disse stedene enn i et stort bysamfunn. Opplevelsen av å høre hjemme et sted, ha røtter, historie, tradisjoner og skikker. Hamsun har sagt i Markens grøde: «Mennesket skal ikke være alle steder fra, de skal være hjemmefra». Følelsen av å høre til i samme stamme er en kvalitet i livet.

Tre diamanter

Jeg tror det er disse tre diamantene det handler om. Derfor kommer folk for å høre meg holde foredrag. De kjenner seg igjen.

Jeg har hatt kreft som kommer og går i 6 år, det er en slags «gevinst» man får ved å være syk: Man jakter mer på det vesentlige, gir mer faen i pynt og masker, diplomati og status.

Når dagene dine kanskje er talte, jakter du på diamanter og blir mer opptatt av livets grunnstoffer. Det er så enkelt som det.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

3 Comments

  1. Roger Minkow, M.D. 15. september 2015 at 01:18

    Per Fugelli has been my good friend since we practiced medicine together on Vaerøy. The most amazing of Per’s traits is that throughout the last 43 years he has always been true to the values mentioned in this article. He had humility, humor and a sense of community even at the age of 28 when we first met and has kept true to those beliefs throughout his life.

  2. Pers ord om å være god nok griper meg, jeg er snill og god, ikke perfekt. Tror jeg skal la det bli med det.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*