«Sutrekortet» – et retorisk lavmål

Torill Olsen. Foto: Johan Isak Niska
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Det er lett å falle i retoriske feller, spesielt i politikken. En av dem er å trekke frem SUTREKORTET hver gang noen påpeker feil eller mangler man ikke er enige i. Det ikke bare må, men skal, være mulig å påpeke negative utviklingstrekk i et samfunn uten å bli beskyldt for å snakke ned en sak. Hvordan skal man ellers få til endring? Å stikke hodet i sanden er vel neppe en klok strategi?

I Vadsø har vi politikeren Wenche Pedersen som i flere sammenhenger har uttrykt uro ved at offentlige arbeidsplasser forsvinner fra byen og fylket.  Det er et faktum som vi kan velge å lukke øynene for i redsel for å bli kalt for sutrete, eller påpeke som den utfordringen det er, slik at det igangsettes tiltak som kan bremse uønsket utvikling.

Det er vel unødvendig å påpeke at å sitte stille i båten å håpe på bedre tider verken er offensivt eller klokt? Å male glansbilder er heller ikke lurt.

Når Wenche Pedersen, og mange med henne, viser til tall og fakta som forteller at en del rådende politiske beslutninger fører til at makt og arbeidsplasser forsvinner fra vårt område, så er det noe vi alle må ta tak i. Det er rett og slett banalt å påstå at det er å snakke ned vårt område eller å bare ha fokus på det negative. Den type retorikk fremstår som en billig hersketeknikk.

En gang i tiden har jeg selv vært med i et opprør mot feilslått distriktspolitikk. Da stod Arbeiderpartiet i skuddlinja. Vi ble beskyldt for negativ tenking, for å sutre og for å snakke ned Finnmark. Men det som gjorde at vi ropte varsku var kjærlighet til fylket vårt og til folket vårt.

Jeg har ikke spurt henne, men jeg er ganske sikker på at det er det Wenche Pedersen også føler når hun står på barrikadene for hjembyen sin. Hun snakker ikke ned Vadsø og Finnmark, hun kjemper for byen sitt og fylket sitt. Hun gjør det av kjærlighet.

At representanter for den sittende regjering og andre motstandere forsvarer politikken som føres er en ærlig sak, men bruk god argumentasjon og politisk kløkt. Retoriske utspill som at noen bare sutrer og er negative slår tilbake på dere selv.

Folk er ikke dumme; Vi ser at en del utviklingstrekk er direkte konsekvenser av politiske beslutninger, og vi mener at det er alles plikt å si fra når noe går galt, for å kunne gjøre noe med det.

Når man velger å gå ut i lokalavisen og refser politikere for å snakke ned Vadsø eller på lokalpolitiske facebooksider går langt i å antyde at folk ikke jobber for næringsliv og utvikling i regionen er det noen som har misforstått.

Man må kunne ha to tanker i hodet samtidig: Wenche Pedersen og andre lokale er forkjempere gjør en formidabel innsats for utvikling av næringslivet i Vadsø og Finnmark. Samtidig påpeker de utviklingstrekk som er negative og som må endres. Det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Det er faktisk en styrke!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

2 Comments

  1. Odd-Asbjørn Brovold 15. mars 2017 at 17:16

    Det er selvsagt at vi skal tenke positivt og se etter nye muligheter og arbeidsplasser. Som Torill skriver her, må det gå an å samtidig påpeke at det skal skapes veldig mange nye arbeidsplasser for å demme opp mot tap av 200-250 (kanskje fler) arbeidsplasser i fylkeskommunen, fylkesmannen, skattnord, NRK og flere jeg ikke kommer på. Det jeg mener er at både Torill og de som etter lyser positive tanker for fremtiden har rett – det eneste som er feil er å si at den ene svartmaler og overdriver «utfordringene». Jeg begynner pinadø å få tru på kvinnfolkan Torill 🙂

  2. Det er bare å slutte seg til dette innlegget. Man må våge å se virkeligheten i øynene når man vil kjempe for sitt lokalsafunn. Det er en forutsetning for å få fram tiltak som virker

Leave a comment

Your email address will not be published.


*