Troms + Finnmark = Nei!

Torill Olsen. Foto: Johan Isak Niska
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Vi har knapt pakket sammen parolene etter siste protesttog mot nok en toppolitiker som vil rane fisken fra Finnmark. Vi har knapt nok fått pusten igjen etter forslaget om at Vardø Radio foreslås lagt ned og true sikkerheten på havet. Og vi er enda nummen etter sjokket om at herr stat drar reineier Jovsset Ánte Sara helt opp høyesterett for å banke inn hvem som har rett i dette land.

I dag ble det kronet med at 4 politiske parti på Stortinget bestemmer over oss igjen: Dere Finnmarkinger skal legges inn under Troms – med tvang!

Lista er milelang og full av bestemmelser som kommer fra makthavere uten at folket her har blitt hørt. Denne følelsen befestet en av mine formødre da hun i 1972 fortalte oss unger hvordan Oslo-makta tenker:

«Dette er et overherredømme som vi må utøve mot et opprørsk folk som ikke vet hva som er best for dem selv».

Hun kommenterte enten fornorskninga eller EF-avstemminga. Eller kanskje hun husket hvordan Finnmark ble overlatt til seg selv under både 1. og 2. verdenskrig. 

Denne historikken kan ingen ta fra oss. Dette er følelser bygd på generasjoner av Finnmarkingers erfaringer med å bli styrt utenfra. 

Og vi trenger ikke gå så langt tilbake i tid for å se hva som skjer. Denne regionaliseringsprosessen mot et felles nord med Tromsø som hovedstad er allerede synlig i offentlig virksomhet. Sjekk ut hva som har skjedd de siste årene med Skatt Nord, Norut, Fiskeridirektoratet, Innovasjon Norge og NAV – hvor sjefene sitter og hvilke arbeidsplasser som er flyttet.

Det handler ikke om at vi har noe mot Troms eller Nordens Paris, tvert i mot. Nord er nord.

Poenget er at hele regionaliseringsprosessen er udemokratisk. Folket har ikke blitt hørt, og informasjonen om innhold og struktur har vært svært mangelfull og tåkete. Hvordan de demokratiske prosessene skal gjennomføres når folkefattige Finnmark skal stemme på tinget i Troms blir en øvelse jeg ikke gleder meg til.

– Dere er så negative, bakstreverske og lite offensive, sier de som tror at alt blir bedre når vi samler flere Finnmarkinger og Tromsværinger på større steder. 

Jeg skulle ønske jeg kunne være mer positiv til den nye reformen; Sett muligheter og forstått hva som er det egentlige innholdet med alt dette. Men det jeg har av erfaring og kunnskap om Finnmarks nye og gamle historie forteller meg at den retningen regjeringspartiene nå tvinger oss ikke er riktig. 

Det må da finnes andre måter å organisere Norges mest ressursrike fylke på all den tid hele verdens øyne er rettet mot arktis. De som sitter med makta ser ikke verden nordfra, det bærer hele regionaliseringsprosessen preg av. Vi har noen tanker om andre måter å skape et sterkt nord på.

Men i dag ble det for sent å spørre oss.

Svaret får dere 11. september.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

2 Comments

  1. Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 3. mai 2017 at 22:53

    Helt urimelig at både Finmark og Troms skal bli et fylke, bare Finmark er like stort som Danmark og nå vil de legge Troms og Finmark sammen, nei og atter nei. Det er klar tale fra en Kystparti mann ja selv om jeg bor i Hordaland og er opprinnelig fra Sandnes i Rogaland så for meg høres dette helt som reine galskapen. Dette vil bli et så enormt Fylke at det holder ikke på noe som kan kalles fornuft. Det er like galt som å legge ned Vardø radio og andre radiostasjoner, greit, radiostasjonene blir vel stående og mota signalene håper jeg og at de mener det skal bli fjernstyrt fra sørligere strøk, bare det er galskap. Lokalkjenskapen hvor blir den, skyllet over bord ser det ut for meg.
    Som Kystparti mann og ex sjømann så kan jeg ikke fatte hvor de som bestemmer slike ting er, de kan i alle fall ikke bo i Nord-Norgee eller andre plasser langs kysten, men de har nok et lunt og varmt rede i Oslo gryta en plass. Rett og slett sremmende sentralisering alt sammen om fylke sammenslåing og radiostasjoner som legges ned. Dere har bare en ting å gjøre, det er snart VALG, bare bruk stemmeseddelen riktig ved kommende valg. Stem På Kystpartiet så kan vi endelig være på stortinget og sloss mot overmakten til dagens storting og regjering, la oss fornye stortinget ut med Globalistene og sentraliserings spøkelsene som i dag sitter på stortinget, de har sittet der i flere tiår og de tror desverre de nå kan gjøre nett hva de vil med det norske folk, derfor kommer det slike idioti til forslag.

  2. Fritz- Gunnar Olufsen 4. mai 2017 at 20:57

    Finnmark under Troms, Først skal representanter fra Tromsø velges til Alle organer og politiske partier, så skal sør Troms ha sine. Eks Alta med sine 20000 innbyggere eller Harstad med sine 25000 innbyggere og nesten like mange i nærområdet, hvem får inn sine representanter!!. Hvor blir det av Havøysund og Mehamn osv!. Tenk på eks det nye fylkespartiet Høyre eller AP bestående av representanter fra TROMS og Finnmark. Hvor stor gjennomslags kraft får forhenværende Finnmark, og hvor kommer Finnmarks representanter fra?, Hammerfest, Alta eller Berlevåg og Kiberg. Prøv å gjett. Nei Finnmark fra Lyngen og nord, Samme kultur og – Norsk- samisk- finsk, samme reindrift, FEFO passer inn, nye samme næringsliv og virkelighets forståelse. Eks kystfiske eller trålere osv. Hilsen Finnmarking i Troms som ser kulturforskjellene

Leave a comment

Your email address will not be published.


*