Lyden av Berlevåg

Kunstner Tine Surel Lange. Foto: Dagmar Wojtanowicz
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

“Det er folket som utgjør Berlevåg, derfor var det viktig å prate med masse folk som kan gi meg et inntrykk på hva og hvem Berlevåg er.”

Sitatet er hentet fra kunstner Tina Surell Lange som i disse dager er festivalkunstner i «Sommer i Berlevåg». 

Hun har fått godt innblikk i dels naturen, kulturen og krigshistoriene i området, og har samlet inn lyd fra mange spennende plasser som blir presentert i SoundDestination: Berlevåg.

Tine jobber stedsspesifikt med Berlevåg med mål om å skape intensive lytteopplevelser basert på virkelighetens steder i Berlevåg.

– Derfor har jeg hatt fokus på kontekst og på å skjønne historiene bak landskapet. Gjennom arbeidet mitt har jeg blitt kjent med Berlevåg, og Berlevåg har blitt kjent med meg.

Hun kommer til å ha artist-talk og snakke om hva lydkunst er og hvordan verket har blitt til. slik håper hun at besøkende får en relasjon til det hun gjør. Utstilling er i galleriet i Villa Borealis for de som er i Berlevåg i disse dager.

Er du spent på å høre hvordan lyden av Berlevåg er, kan du klikke deg inn på denne lenka og lytte selv: Sounddestination.com

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tine Surel Lange: Dokumentation Mojegargu Berlevåg. Foto Emma Gunnarsson

I en tid der vi er konstant omgitt av lyd, glemmer vi da å lytte? Med min kunst vil jeg få folk til å lytte med håp om at vi kommer i bedre kontakt med våre omgivelser, og gjennom lytting legge merke til hvordan vi forholder oss til endringene som skjer.

Sitatet er hentet fra Tines beskrivelse av sin kunst. Hun er en komponist med base i Henningsvær. Hennes interesse er selve lydens kvalitet og egenskaper, og dette har brakt henne inn i mange grener av lydarbeid. Hun komponerer, lager elektroakustisk musikk, spiller selv og arbeider med video, installasjon og performance.

Surel Lange bruker feltopptakk fra natur og miljø i musikken sin og henter mye av inspirasjonen sin i lydene i omgivelsene rundt henne. Kunstneroppholdet i Berlevåg er på grunn av Emma Gunnarssons initiativ til å ha en festivalkunstner knyttet til «Sommer i Berlevåg». I konkurranse med flere kunstnere var det Tine som «vant».

Hun er utdannet ved Norges musikkhøgskole, det Litauske akademi for musikk og teater, Sonic College (DK), og det Kongelige Danske Musikkkonservatorium. Hennes verk har blitt fremført på festivaler som Borealis, Nordic Music Days og UNM. I tillegg har verkene hennes blitt fremført i alle de nordiske landene, Litauen, Tyskland, Frankrike, Russland og Canada.

Berlevåg blir det første stoppet i SoundDestination og til høsten skal prosjektet videre til Pyeongchang i Sør-Korea på en 40 dagers residency i regi af vinter OL 2018.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*