– Æ é fortsatt rasende!

Randi Karlstrøm. Foto: Privat
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Det gikk opp for meg siste uke at det er det jeg er: Rasende! Det gir seg ikke!  Jeg er også rasende på mine egne partifeller – selv om jeg vet dette ikke var deres kampsak!

Hvorfor jeg er rasende?

Fordi alternativet er mismot og depresjon, og æ foretrekker raseriet. Det er helt ekte og inderlig raseri over en avgjørelse gjort på «en serviett « i en kafé i Oslo.  Nærmere bestemt i området rundt Stortings-kaféen. Der har de i sin uendelige visdom og høyt hevet over folket sitt bestemt at Finnmark fylke snart ikke skal finnes mer!

Man bør ha frekkhetens nådegave for å forsvare avviklingen av Finnmark!

Man må mangle skamvett, forståelse og innsikt i samfunnslivet i Finnmarks for å klare å forsvare det. Jeg har hørt forsøk på å forsvare det med at vi har så inkompetente ansatte at de ansatte i Tromsø vil gjøre dette bedre. Man støtter da gjerne byråkrater i Tromsø og er kritisk mot byråkrater i Finnmark?

At dokker ikke skjemmes å argumentere slik? Rødmer dere ikke engang? Vær så snill å flytt sørover!

Nazistene brente Finnmark. Finnmarkingene trosset til og med egen regjering i 1945 for å komme seg hjem og de bygde samfunnet opp igjen. Det er jo ganske hinsides å sammenligne tvangsevakuering med tvangssammenslåing. Skjønner jo det da.

Men det er noe med maktarrogansen bak som er skremmende lik og rører med sterke minner og følelser hos mange i Finnmark fram til denne dag: Hva bryr de seg vel med folk i Snefjord og Hopseidet, Sirma og Langfjordbotn?

Vi, finnmarkingene altså, har lært oss å tåle og stå nederst på alle positive statistikker og øverst på alle dårlige og alt for mange folk flytter sørover og blir der.

Finnmark passer ikke inn i noen nasjonale skjema egentlig: vi er for stort, for få mennesker og for langt øst og langt mot nord og grenser til for mange land. Vi kjempet selv fram tiltakssonen som kompenserer for noen av de konkurranseulempene og de ekstrakostnadene det er å bo her i vakre Finnmark.

Vi har måttet tåle mye pepper for det – og husker spesielt de syrlige og nedsettende kommentarene fra Høyre-representantene fra Oslobenken i finanskomiteen perioden 1997-2000. Forøvrig samme fylkeslag som statsråd Sanner…

Fiskeriministerne (alle) har slumset bort fiskerirettighetene våre. Vi stemte på dem og stolte på dem!  Vi kjemper fortsatt for å få de tilbake, og vi har for lenge siden skjønt at vi blir betraktet som surpomper fordi vi sloss for kystens eksistens og våre rettmessige naturressurser.

Vi skjønner at de ikke skjønner.

Finnmark har selv bygd opp Finnmarksløpet med betydelig dra-hjelp fra egen fylkeskommune. Endelig skjønte NRK tilslutt at dette var av nasjonal interesse. Nå klarer resten av landet å se Finnmark slik vi ser på det: Eksotisk og nært, værhardt og steinvakkert, spennende, særegent, historisk, vennlig og levende! Vi bor her fordi vi elsker det! Vi kan ikke tenke oss å bo et annet sted!! Dette er vårt hjem og vårt liv!

Så tilbake til mitt ekte raseri.

Jeg er rasende på de som kan finne på å «slå sammen» Troms og Finnmark på tross av at vår rettmessige fylkesledelse har sagt fra for oss at vi ikke vil det og begrunnet det skikkelig.

Hva er grunnen til at man behandler Finnmark som et trassig barn som ikke vet sitt eget beste som en ta må avgjørelse for?

Denne arrogansen ovenfor oss gjør meg rasende og dette kommer jeg aldri til å glemme: – at noen fikk seg til, gjennom «et pennestrøk», å beslutte noe så irreversibelt og ødeleggende. Etter innstillingen og vedtaket, og så gikk de antagelig til stortingsrestauranten som om ingenting hadde hendt og spiste hjemmelaget, statssubsidiert pizza. Kanskje det var på en fredag??

Som jeg sa i innlegget mitt i Kringkastingsrådet i 2005 da NRK besluttet å slå sammen NRK Troms og NRK Finnmark (som de senere delvis omgjorde dette da de så det var et feilgrep):

«Jeg er så luta lei i alle sammenhenger å måtte forsvare Finnmarks berettigelse til å eksistere!».

Det som har skjedd i Stortinget 8. juni er i samme kategori og det føltes faktisk som et politisk overgrep! Man blir helt målløs og kan ikke forsvare seg! Helt satt ut! Når må Oslo og Akershus forsvare sin berettigelse til å eksistere?

Vet vi egentlig hva som ligger bak regjeringspartienes vedtak om tvangssammenslåing av Finnmark og Troms? Vi vet det ikke finnes faglig grunnlag for denne reformen!!

Er det da forestillingen om at Finnmark ikke er i stand til å styre seg selv, ikke er «robust» nok, ikke har kompetanse nok til å stå alene i denne verden?

Eller en rikspolitisk «følelse» av at vi ikke vet vårt eget beste «der oppe», og derfor kan man ikke respektere et fylkesting og et folk som sier nei til å slå seg sammen? Det vet vi heller ikke fordi begrunnelsene mangler!! Kanskje de ikke hadde tid å lage den? Kanskje de visste at hvis de ikke gikk i stortingsrestauranten med en gang så ville det være fritt for pizza??

Min hverdagslige teori i dette er: Antagelig hadde statsråd Sanner ( Høyre) en lapp i lomme der det sto tallet 11. «Elleve regioner er bedre enn 12 selv om jeg helst ville hatt tallet 10». Det tror jeg han tenkte.

Jeg kan ikke fri meg fra følelsen at for de som satt «å skisset på en serviett i Stortingskafeer» så var 11 bare et tall. For meg er denne saken noe langt større, grunnleggende og alvorlig! De legger Finnmark under Tromsø by! De lar Troms annektere Finnmark -mitt hjem i verden. Min stolthet over å være finnmarking skal jeg nå liksom bare pakke ned i silkepapir som et minne??? Er verden blitt fullstendig gal?

Jeg hører dere!

«Du er så negativ på vegne av Finnmark og tror ikke området klarer å hevde seg ovenfor Troms»!

Mitt svar er: Se selv hva som skjer nå med Finnmark: vi blir filial under Tromsø på så mange områder!

Dette er alvorlige realiteter som politikere må reagere på! Politikk handler om skape forbedringer og vi må bremse disse prosessene fordi de er fullstendig ødeleggende for alt vi forsøker å bygge opp i Finnmark. De som var med på dette vedtaket akselererte de negative trendene i Finnmark i stede for å gjøre oss mer robust!

Det verste er at dere antagelig vet godt hva dere gjør?

På vegne av de som skal bo i Region Finnmark framover tilgir jeg ikke deres lettsindige omgang med realiteter. Det har jeg ikke myndighet til! Jeg vil derimot aldri glemme den maktarrogansen Stortingsflertallet har vist finnmarkingenes rettmessige demokratiske ledelse og oss som bor Finnmark gjennom stortingsvedtaket i juni 2017!

Mitt håp er at finnmarkingene nå stemmer taktisk slik at vi får reversert dette famøse og ødeleggende vedtaket!

For at Finnmark reelt skal kunne diskutere «2 eller 3 sykehus» så må vi for alt verden ikke glemme at partiene Høyre, FrP, V og KrF faktisk har vedtatt å legge hele Finnmark under Tromsø!!! – og dermed allerede gitt UNN mere makt og innflytelse. Dette må omgjøres!

Disse partiene får ved dette valg ikke min stemme!  Jeg ønsker meg en ny regjering som vil stoppe denne galskapen, og andre saker får denne gangen være mindre viktig. Jeg håper inderlig at Finnmark etter valget får gå videre inn i fremtiden som egen region! Det er for sent å snyte seg når nesa er borte…

Godt valg, Finnmark!!

—————–

Gjesteskribent Randi Karlstrøm bor i Langfjorden og driver en Porten til Finnmark Kaffebar på hjemplassen, et tilbud som ble utvidet med  afterski-restaurant i perioden mars-mai fra våren 2016.
Karlstrøm er tidligere stortingsrepresentant for Finnmark (KrF), i perioden 1997-2001 og var generalsekretær for Norsk Bonde-og Småbrukarlag 1992-1995. Hun er deltidsansatt i Finnmark krets av Norges KFUK-KFUM i 7 år og 1 år rektor ved Langfjordbotn Oppvekstsenter (2012). Hun har hatt tillitsverv i Nord-Hålogaland Bispedømmeråd, kommunestyret i Alta, Kringkastingsrådet og Nordisk Råd. Utdannet sivilagronom, pedagog, kunstterapeut og keramiker. 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Gjesteskribent
Under denne profilen vil flere ulike gjesteskribenter berike Sett Nordfra med sitt innhold.

6 Comments

 1. «..har vedtatt å legge hele Finnmark under Troms..». «og dermed gitt UNN mere makt..». For ordens skyld: UNN er er statlig helseforetak underlagt regjeringen siden 2001 etter forslag fra en Ap-regjering. Finnmark og Troms skal bli en politisk region ( hadde vært bedre med Nord-Norge!!!), og får felles fylkesmannsembete lokalisert til Øst-Finnmark.

 2. Børre St. Børresen 1. september 2017 at 15:58

  «..har vedtatt å legge hele Finnmark under Troms..». «og dermed gitt UNN mere makt..». For ordens skyld: UNN er er statlig helseforetak underlagt regjeringen siden 2001 etter forslag fra en Ap-regjering og får ikke mere makt med ny regionreform. Finnmark og Troms skal bli en politisk region ( hadde vært bedre med Nord-Norge!!!), og får felles fylkesmannsembete lokalisert til Øst-Finnmark. Troms er like mye underlagt Finnmark som motsatt.

 3. Amen, kunne ikke sagt det bedre sjøl. Ta ett valg for Finnmark, liker du ikke alle kandidater så stryk for for himmelensnavn om du vil, men putt rette parti i urna som kan stoppe galskapen til Sanner og co.

 4. Oddbjørn Pedersen 4. september 2017 at 09:46

  Jeg kommer fra Finnmark, men har bodd sørpåidet meste av mitt voksne liv.
  Finnmark sett sørfra kalde vintere,mye vind, dårlig sommer, reinsdyr, samer, og mørkt store deler av året. Stort sett besøkes Kautokeino og Karasjok av de kongelige og andre høytstående personer. Kystkulturen som det store flertallet i Finnmark repsenterer er sjelden i fokus i mediene.
  Finnmarkspolitikerne enten de sitter på Stortinget eller i fylket ikke flinke nok til å fremme Finnmarks interesser ovenfor «Oslo». Svaret er ofte fra sør: Dere har jo Sametinget, hva mer trenger dere i Nord!!
  Finnmarksbefolkning er etter min mening altfor passive når det gjelder å fremme sine interesser. Tradisjonelt har «staten» ordnet opp, derfor tror jeg passiviteten har fortsatt. Vi sulter jo ikke, NAV er tryggheten. Fiskekvotene er gitt bort til kapitalister sørfra som er lite interessert å investere i Fylket. Avfolkningen av kysten vil nok øke i stort tempo, ihvertfal hvis den nåværende regjering får fortsette.
  Godt Valg!

 5. Oddbjørn Pedersen 4. september 2017 at 09:57

  Finnmark dere må kjempe for deres eksistens langs kysten. Det blir en tøff kamp, tror imidlertid det er fullt mulig å snu den negative utviklingen. Politikerne på stortinget fra Finnmark har en viktig jobb å gjøre her, de har sovet for lenge, kanskje bør de byttes ut med nye tillitsvalgte fra fylket. Mange stortingsrepsentanter tror de er fast ansatt, de skjønner ikke at de har et tillitsverv og ikke bør sitte for lenge i godstolen. Finnmark ikke bare samer, reinsdyr, men har en rik kystkultur som må ivaretaes. Lykke til med valget

 6. Ann-Mari Boquist 4. september 2017 at 14:25

  Synes Sanner går altfor langt i sin maktdemonstrasjon. Har vi demokrati, så må i alle all stortingsrpresentantene ta det på alvor. Synes en gang at Sanner var en flink mann, men det har gått opp for meg at han er maktsyk. Ikke noe bra tegn.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*