Kunstnerisk satsing på kvensk kultur

Bygging av utstillingen Kven Connection, Vadsø oktober 2017. Foto: Monica Milch Gebhardt
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Kven connection heter den første store bilaterale kunstutstilling med utelukkende fokus på kvensk kultur. Det er et resultat av et prosjektet der 10 kunstnere fra Norge og Finland har laget kunstverk etter gjestekunstneropphold i Vadsø.

Det er kulturen til den nasjonale minoriteten kvener/norskfinner som har vært gjenstand for nærmere undersøkelser av kunstnerne gjennom ulike tema som språk, migrasjon og grenser. Utstillingen, som nå vises i Vadsø museum – Ruija kvenmuseums lokaler i Vadsø, er sammensatt av flere kunstuttrykk, blant annet fotografi, broderi, video- og lydkunst.

Kaisa Maliniemi. Foto: Monica Milch Gebhardt

– En slik kunstnerisk satsing på kvensk kultur betyr veldig mye, fordi det ikke har vært denne typen prosjekter før. Derfor er det viktig for oss å heve nivået i våre egne utstillinger gjennom nye måter å uttrykke kultur på. 

Det sier Kaisa Maliniemi, avdelingsleder ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

Et sjeldent gjestekunstprogram

I januar 2016 begynte vi et toårig gjesteutvekslingsprosjekt: «Kven Connection». Prosjektet er en samarbeidsproduksjon mellom Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Vadsø kunstforening og Taike i Rovaniemi. Det samarbeides i tillegg med flere institusjoner og organisasjoner i Nord-Norge og Nord-Finland.

I gjestekunstprogrammet har kunstnere brukt gjesteatelieret i Vadsø som base for sin gransking og kunstproduksjon. Kunstnerne har under oppholdet i Vadsø brukt tid på å bli kjent med regionen, lokalbefolkning og hatt samtaler med forskere og fagfolk.

I løpet av oppholdet har de planlagt, i samråd med kurator Anastasia Patsey (RU) om hvordan resultatet skal bli en samling nye kunstverk om og/eller med den kvenske kulturen.

Økt interesse for kvensk kultur

Målet med prosjektet er å øke interessen for den kvenske kulturen gjennom kunst, og styrke utviklingen av minoritetskunst. Gjennom å knytte kontakter mellom finske og norske kunstnere, akademikere og kulturarbeidere, skaper prosjektet en internasjonal arena for utøvende kunstnere.

Kaisa Maliniemi er opptatt av at kvenmuséet skal være et foregangsmuseum for kvensk kultur, at det skal være moderne og skape nye måter å se historie og tradisjoner på. 

Bygging av utstillingen Kven Connection, Vadsø oktober 2017. Foto: Monica Milch Gebhardt

– Det kvenske blir kanskje sett på som gammeldags og umoderne. Det vil vi endre på gjennom dette prosjektet. Vi har mye å lære fra det samiske, der de gjennom kunsten har klart å modernisere og revitalisere den samiske kulturen.

– Vi er glad for at en av debattantene i paneldiskusjonen kommer fra Karasjok og kan utdype det samiske perspektivet. 

Paneldiskusjon

I forbindelse med åpningen arrangeres det en paneldiskusjon om samtidskunstens posisjon i minoritetskultur.

Vi vil at denne utstillingen skal stimulere til debatt, derfor satser vi på en paneldiskusjon på åpningen, forteller Maliniemi.

– Kunst har sin måte og sitt eget språk til å provosere og aktualisere.

Tema er «Hvorfor er kvener og deres kultur lite representert i samtidskunst og hva kan man gjøre for å forandre situasjonen?»

To kunstnere fra prosjektet Asle Lauvland Pettersen og Meri Nikula sitter i panelet sammen med billedkunstner og lærer på kunstskolen i Karasjok Vemund Thoe, og rådgiver i Språkrådet Katriina Pedersen. Kurator for Kven Connection, Anastasia Patsey, leder debatten.

Kven Connection er et tverrfaglig og bilateral samarbeidprosjekt mellom Varanger museum avd. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Vadsø kunstforening og TAIKE – Art Promotion Centre Lapland. Prosjektet er i Norge støttet av Norsk Kulturråd og utstillingen inngår som en del av markeringen «Finland 100 år» i 2017.

Hedninger/Pakanat/Pagans (2017) by Katariina Angeria, Merja Briñón and Sonja Siltala – Identity Road Trip Bilde/illustrasjon/verk produsert i Kven Connection.

————-

Utstillingen står i perioden 21. oktober – 12. november 2017 og skal deretter videre til Rovaniemi, Finland i 2018.

Det blir imidlertid også en sommerutstilling sommeren 2018, slik at flere har anledning til å utstillingen, både turister og lokalbefolkningen.

Språk, migrasjon og grenser – åpning av kunstutstillingen KVEN CONNECTION den 21. oktober kl.14-18
Store Studio, Grensen 1, Vadsø museum – Ruija kvenmuseum

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*