Kunst har større kraft enn krutt!

Anders Sunna by Antti J. Leinonen
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Staten er i ferd med å rasere et menneske og hans liv. Det finner vi oss ikke i, sier kunstnere som åpner julekalender og reinadopsjon til støtte for Jovsset Ante Sara og hans reinflokk. Her er deres presseskriv:

I protest mot den norske regjeringens krav om tvangsslakt av Jovsset Ánte Saras reinflokk, lanseres Kunstneraksjonen «Vi Som Støtter Jovsset Ante -Mii Duorjat Du!»

Jovsset Ante Sara. Foto Jan Helmer Olsen

Alliansen består av kunstnere i de flerkulturelle landområdene vi lever i: Norge og Sápmi, som bruker kunsten som et fredelig våpen mot statlige slaktekniver og maktmisbruk. Initiativet er direkte inspirert av Mázejoavku, også kalt Samisk kunstnergruppe, som stod i front i kampen mot utbygginga av Guovdageaidnu/Alta vassdraget på 1970- og 80-tallet. Da som nå tar kunstnere plass i det offentlige rom og i det offentlige ordskiftet.

Med Kunstneraksjonen ønsker vi å markere vår støtte til Jovsset Ante Sara og unge reindriftsutøvere, og til Pile O`Sápmi og Máret Anne Sara som har stått bak Jovsset Ante siden dag en i kampen mot en aggressiv stat, og som har vist at kunsten kan sprenge grenser med sine kunstverk til støtte for Jovsset Ante og unge reindriftsamers rettigheter.

Det sier Elin Már Øyen Vister, som sammen med Anders Sunna og Ragnhild Freng Dale koordinerer kunstneraksjonen.

Etter avstemningen i Stortinget 11. desember 2018, ble det klart at et knapt flertall fortsatt vil gjennomføre tvangsslaktning av Jovsset Antes rein, selv om saken er til behandling i FNs menneskerettskomité. Høyre, FrP, Venstre og KrFs representanter var ikke villige til å lytte verken til Sametinget, Norske Reindriftssamers Landsforbund eller opposisjonens forslag om å utsette saken.

De mener altså at de vet bedre enn samene selv hva bærekraftig reindrift er, samtidig som de gledelig gir bort konsesjoner til gruvedrift, vindmølleparker, kraftlinjer til gass og oljeindustrien, sier Øyen Vister. – Det er skamløst å ta i bruk miljøargumenter for å presse unge reindriftssamer ut av reindrifta, og vitner om at Norges koloniale historie ikke er over.

Kunstneraksjonen Vi som støtter Jovsset Ánte- Mii duorjat du! er en kalender med 24 luker, som teller ned dagene til 31.12 – datoen som er siste frist Mat- og Landbruksdepartementet har gitt den unge reindriftsutøveren Jovsset Ante Sara til å slakte flokken ned til 75 reinsdyr.

Vi lanserer kunstneraksjonen i solidaritet, fortsetter Øyen Vister. – En stat som skal på vei inn i en forsoningsprosess bør være ydmyk; ikke statuere eksempler ved makt, fortsetter Øyen Vister.

Gjennom aksjonen samler kunstnere inn penger for å møte dagsbøtene som staten straffer reindriftssamen med, for at Jovsset Antes flokk skal få leve til en endring i saken er kjempet frem. Kunstnerne som bidrar i kalenderen er med å rette oppmerksomhet rundt saken, og bidrar til å spre innsamlingsaksjonen og “adoptere” en rein for å støtte kampen for samenes rettigheter, samt for at Norge skal vise respekt for FN og menneskerettighetene.

Kalenderen har kunst i alle sjangre; fra foto, poesi, joik, duoddje, lyd og til collage og video. For kunstnerne faller det naturlig å bruke kunstens språk for å sørge for at statens behandling av Jovsset Ante og den samiske reindrifta ikke forbigås i stillhet, men blir synlig i samfunnet.

Kunst har større kraft enn krutt, se bare til Máret Anne og Pile O´Sápmi, som har fått oppmerksomhet verden over, avslutter Øyen Vister, og oppfordrer alle til å følge kalenderen og adoptere en rein slik at Jovsset Antes flokk kan leve videre.

Lenker:

Kunstneraksjonen:
https://wewhosupportjovssetante.org

Innsamlingsaksjonen:
https://www.gofundme.com/adpot-a-reindeer

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*