Varangerhus – spesielt tilpasset nord

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Har du hørt om prosjekt Varangerhus? Hvis svaret er nei, bør du lese videre. For Varangerhus er en unik bygningstype som er spesiell for deler av Øst-Finnmark, og det skal det bli en ny utstilling av. 

Ruija kvenmuseum er i gang med et prosjekt om Varangerhus, skriver de på sine nettsider. Varangerhus er en unik bygningstype i norsk sammenheng og har vært en viktig del av Vadsøs lokale byggeskikk. Målet for prosjektet er å lage en ny utstilling på museet og publisere et museumshefte om temaet.

Vadsø kommune står i en særstilling i Finnmark i forhold til bevart eldre førkrigsbebyggelse. Rundt 700 bygninger overlevde andre verdenskrig. I bydelene Ytre- og Indrebyen i Vadsø finnes fortsatt mange eldre hus, det samme gjelder flere av bygdene i kommunen. Her ses mange eksempler på Varangerhus, som er en hustype særpreget for området, selv om denne hustypen fins også i Karelen i Russland. 

Varangerhuset var et kombinasjonshus med bolighus og fjøs knyttet sammen med en indre midtgang. Huset hadde alle gårdsfunksjoner under samme tak. Det kunne inneholde stall, høysjå, lagringsrom og badstu i enkelte tilfeller. Varangerhuset var praktisk og godt tilpasset det strenge klimaet i nord. Man sparte bygningsmaterialer, kunne utnytte varmen fra husdyrene og man behøvde ikke å gå ut for å få matet og stelt dyrene.

Mange av disse gamle husene er i ferd med å forsvinne. Det rives og bygges om i takt med at bruken og behovene endrer seg. I samarbeid med bygdelagene i kommunen forsøker museet å kartlegge hvor mange Varangerhus som fortsatt eksisterer i kommunen, for å kunne sammenlikne med kartlegginger som er gjort noen tiår tilbake.

Målet for utstillingsprosjektet er å dokumentere historien disse husene representerer, om menneskers bruk og levevis i husene før og nå. Museet vil intervjue de som bor i, har bodd i eller eier Varangerhus. I tillegg til intervjuer, skal det også samles inn foto, gjenstander, hustegninger og annet arkivmateriale fra Varangerhus.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*