Kleskolleksjonen som hyller samisk ungdomskultur

Foto: Tonje Plur.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Tonje Plur’s kleskolleksjon med tema «Life as it happens» hyller samisk ungdomskultur gjennom en Pop-up utstilling på Sámi Dáiddaguovddáš denne påsken.  

Bilde: Tonje Plur: «Čammo» fra «Life as it happens»

Tonje Plur er en designer/kunsthåndverker som har laget den spesielle kleskolleksjon inspirert av sine venner i Karasjok. Det er en hyllest til samisk ungdomskultur og håndverk.

I påsken viser hun et utvalg av sin kolleksjon. I tillegg vises en kortfilm av Tonje Plur og Marvin Pope som ble filmet i Karasjok i påsken i fjor, heter det i pressemeldingen fra Sámi Dáiddaguovddáš.

Den kreative klesdesigneren ble uteksaminert med master fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2017. Hun har også et svennebrev i kjole- og draktsøm og bakgrunn i tekstilhåndverk. Arbeidet preges av tekstile overflateteknikker, strikk og farger.

Hun har også et svennebrev i kjole- og draktsøm og bakgrunn i tekstilhåndverk. Hennes arbeider preges av tekstile overflateteknikker, strikk og farger.

– Mine arbeider ligger i skjæringspunktet mellom tekstilkunst og klesdesign. Jeg arbeider med klær og tekstiler som en måte å uttrykke meg på, sier Tonje Plur.

Et utdrag av kolleksjonen vises i utstillingen, inkludert antrekket Čammo som er innkjøpt av Nasjonalmuseet, sier hun.

Inspirasjonen til Tonjes nyeste kolleksjon er Karasjokungdommens kontoer på sosiale medier. Kolleksjonen kan fremstå som en collage av dette. Det er natur, fest, snøscootere og hunder om hverandre – samlet i en kolleksjon og uttrykt gjennom silhuetter og tekstile overflater.

I forbindelse med kolleksjonen filmet Marvin Pope og Tonje Plur en film, med hjelp av folk i Karasjok. Meningen med filmen er å sette klærne inn i den konteksten som var inspirasjonen for hele arbeidet.

Det er flere år siden jeg bodde i Karasjok en liten stund, men jeg er jevnlig tilbake her for å besøke venner og tilbringe ferier med kjærestens familie.

Gjennom kolleksjonen og filmen vil jeg vise hva jeg liker med å være her oppe, avslutter Tonje Plur.

«Life as it happens» Pop-up utstilling er på Sámi Dáiddaguovddáš 16. – 20. april, åpningstider 11:00 – 16:00.

Tonje Plur forteller selv om sitt arbeid 16. april kl. 18:00.

______________

Stiftelsen Sámi Dáiddaguovddáš (SDG), etablert i 1986, er det ledende internasjonale senteret for samiske samtidskunstnere. SDGs formål er å støtte og formidle samiske samtidskunstnere, kunsthåndverk og dáiddaduodji av høyeste kvalitet. I vårt utstillingslokale i Karasjok viser vi utstillinger, internasjonal samtidskunst med et særskilt fokus på billedkunstnere fra Sápmi. Besøksadresse: Suomageaidnu 14, Karasjok.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*