BarentsObserver – en ufri presse i nord?

Foto: Jonas Sjøkvist Karlsbakk
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

– For nord er det viktig med en fri presse som driver grensekryssende journalistikk, sier Thomas Nilsen, redaktør i BarentsObserver.

– Alle land i Barentsregionen har det til felles at de beskrives mer og mer fra hovedstaden. Derfor er det viktig med Sett nordfra fordi vi er vokst opp med sett sørfra.

Hvis Norge skal skrive noe om Sverige, ser de det gjennom Stockholm, gjennom korrespondentene. Det samme skjer i de andre landene. Hele idéen med BarentsObserver har alltid vært å se over grensen fra ståsted nord, av to grunner:

Det er mer interessant å se hva som faktisk skjer på Kola enn fra en veranda i Moskva. Og det skjer mye spennende i nordområdene som er verd å dekke.

Nilsen er bekymret for utviklingen på den russisk siden av grensa der den lokale journalistikken blir mer preget av nasjonale media, mer og mer styrt fra Moskva.

– Før hadde de saker fra barents, fra lokale aviser i Murmansk, for eksempel. Nå er det mer om Ukraina og nasjonale saker.

Mer enn noen gang er det viktig at vi fortsetter å publisere på russisk, sier Nilsen.

– Med den mediedreininga vi ser i Russland nå, er BarentsObserver desto viktigere. Nyheter er vårt primære mål, det viker jeg ikke fra så lenge jeg er redaktør.

Uavklart situasjon

Det fins ingen alternativ til redaktørplakaten. Uten den kan vi ikke drive fri presse i grenseområdene i nord. Uten den kan vi ikke drive journalistikk. Thomas Nilsen er tydelig på det presseetiske.

Men nordnorske politikere vil at BarentsObersver skal jobbe med informasjon uten å blande inn redaktørplakaten. Der står saken. Uavklart.

På den ene siden er eierne som sitter i styret for Barentssekretariatet og som eier nyhetsnettstedet. De vil ikke at BarentsObserver skal følge redaktørplakaten, selv om den er forutsetning for å jobbe som frie og uavhengige journalister. På den andre siden står redaktøren i BarentsObserver, Thomas Nilsen, som sammen med sine journalister mener at redaktørplakaten er ufravikelig og en forutsetning for å jobbe journalistisk.

Slik det nå er får vi ikke en gang komme inn i Russland for å jobbe journalistisk, det kan vel ikke være meningen?

Politikerne utgjør styret i Barentssekretariatet og har vedtatt at nettstedet ikke skal ha en fri stilling som nyhetsformidler, selv om Utenriksdepartementet, som betaler gildet, forsvarer pressefrihet: «Det er en fordel om den fortsatt har en mest mulig uavhengig linje» heter det i et brev gjengitt i NRK Finnmark tidligere i sommer.

Så ble det stille. Det siste vi hørte om saken like før sommerferien er at styret har engasjert Thor Woie for å komme med anbefalinger om nettavisas framtid, skriver iFinnmark. Da Sett Nordfra tok kontakt med styreleder Stig Olsen for å høre hva som skjer med konflikten som har oppstått, ønsket han ikke å kommentere saken.

Også fylkesordfører Runar Sjåstad i Finnmark er ordknapp i saken: – Situasjonen er ikke avklart og ligger hos styrelederen. Jeg regner med at styret informerer oss om den videre drifta når saken er avklart.

Aldri hatt så mange lesere

Samtidig som interne konflikter ryster BarentsObserver har nettavisen aldri hatt så mange lesere som nå: 30-40 % økning bare det siste året. Mye av økningen kommer på grunn av den sikkerhetspolitiske situasjonen, men også klima, miljø og arktiske spørsmål finner leserne interessante.

Stadig flere saker finner veien til nasjonale og internasjonale nyhetsbyrå og aviser.

– Vi refereres oftere, også ute i verden, spesielt i russisk media, men også i Europa og USA. Vi har også blitt medlem av blitt Eye on the arctic, der ulike nyhetsbyrå utveksler nyheter seg i mellom. Det gjør at nyhetsbyrå i Alaska kan referere nyhetssaker fra oss, forteller Nilsen.

Denne interessen for BarentsOberver legger et ekstra ansvar på redaksjonen. De må se saker fra begge sider, også rapportere positive ting, for eksempel folk-til-folk-samarbeidet, som nasjonale media ikke skriver om.

– Det hemmer oss at vi ikke får akkreditering slik av vi kan jobbe som journalister i Russland. At vi ikke får være en fri presse er vanskelig for meg å forstå, det samme er den oppsigelsestrusselen som henger over meg.

BarentsObserver har en viktig rolle også i fremtiden, mener Thomas Nilsen.

– For det fins ikke andre alternativ enn en fri presse i nord.

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*