Ett eneste bilde

Foto: Harry Johansen
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Jeg hadde denne vårvinteren 1983 vært på flere reingjerder for å fotografere. Jeg hadde et bilde i hodet som jeg ikke hadde lyktes med. Men reinen som har en evig runddans og folkene som arbeider inne i gjerdet er vanskelig å få til å bevege seg slik jeg ønsket.

Jeg hadde funnet meg en forhøyning og satt der med en 200 mm montert på kamera.

Det er april i Karesuando i Nord- Sverige, og Geagganvuopmi sameby har sin flokk inne i reingjerdet.

Da ser jeg gutten som står der alene med sin lasso, og jeg tenker at det optimale ville vært om reinflokken samler seg rundt ham. Det gjorde den, opp til flere ganger, men hver gang kom det andre folk inn i bildet som forstyrret mitt bilde. Utrolig nok stod gutten der – urørlig – som om han visste at det var akkurat der jeg ville ha ham.

Jeg tar bilder av det som skjer inne i gjerdet, men holder hele tiden øye med gutten. Plutselig skjer det. Hoveddelen av flokken omringer gutten, og det er ingen andre forstyrrende elementer der.

Første bilde jeg tar ser jeg umiddelbart at jeg ikke helt har truffet med fokus (på den tiden var det ikke auto fokus). Jeg fokuserer på nytt og tar bilde, så blir det stopp. Slutt på filmen, og før jeg har fått byttet film i kamera er motivet borte. Og sånn ble det. Det bildet du ser nå er det 36. og siste bildet på den filmen.

Et bitte lite kort øyeblikk var det der. Så ble det borte.

Mange har i etterkant sagt at ”du hadde bra flaks med det bildet der”, og kanskje var det bare flaks…

————

Harry Johansen er fotograf, filmfotograf og dokumentarfilmskaper fra Torhop i Tana. Han driver firmaet Govas Film- og Mediaproduksjon AS. Les mer på govas.no

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*