Nord-stemmen fra Troms

Lill-Karin Nyland. Foto: Trine Hamran
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Sett Nordfra utvider horisonten og inviterer frilansjournalist og forfatter Lill-Karin Nyland inn i sin nysatsing. Slik presenterer hun seg selv på nettsiden sin:

«Jeg reiser gjerne langt for å finne de gode historiene. De som ellers forsvinner i en hektisk nyhetshverdag. Jeg er best på reportasjer og portretter som går i dybden, men leverer også nyheter, kulturelt stoff og politikk

Det høres ut som en stemme for «Sett Nordfra», at hun bor på Storsteinnes i Troms er en styrke for vårt nord-perspektiv. Men hvem er hun – sånn egentlig?

Et skrivende menneske

Lill-Karin Nyland er 36 år, opprinnelig fra Malangen, tobarnsmamma, frilansjournalist og forfatter. Bak seg har hun allerede tolv års ansiennitet som journalist og leverer til aviser, ukeblader og magasiner. Høsten 2012 debuterte hun som dokumentarforfatter med boka «Malangseidet-ulykka: Hendelsen som rystet hele Norge«.

Nyland har snart 5-årsjubileum som frilansjournalist. Før det var hun fast ansatt i lokalavisa Nye Troms.

– Jeg jobbet som nyhetsreporter i lokalavisa i flere år. Det gikk på å dekke politikk, dagsnyheter og ulykker, slik det ofte er i en travel redaksjon. Det var ingen tid til langsomme saker, og jeg begynte å kjenne at det ikke var artig å skrive mer.

– Men da jeg sluttet fikk jeg skrivelysten og inspirasjonen tilbake. Jeg fant en ny glede med å skrive fordi jeg selv fikk velge hva jeg skulle skrive om. Friheten har betydd mye for meg.

Kreativ sjel

Lill-Karin betegner seg som kreativ, en som liker å prøve ut nye ting, jobbe i prosjekter, lage en visefestival, skape ting. Hun innrømmer at det høres ut som en klisje, men hun har alltid skrevet, helt fra hun var liten. Det er noe med verktøyet som skriving er. Det er viktig.

– I vår holdt vi skrivekurs i den kulturelle spaserstokken, for folk fra 60 år og oppover. Der var det folk som aldri hadde skrevet noe særlig før, men som her fikk utløp for sine kreative impulser. Skriving er så kraftfullt, det er et terapeutisk verktøy.

Foto: Privat

Foto: Privat

Lill-Karin liker å jobbe alene og trives med hjemmekontor. Hun oppsøker gjerne gamle kolleger, hører nytt og utveksler erfaringer, men søker også stillheten. Ofte.

– Det med å ville søke ensomheten har kommet mer med årene.

– Gi meg en skog så føler jeg meg hjemme, det å gå alene betyr mye for meg. Vi trenger pauser i hverdagen, våge å være alene, nyte det. Diktet «Undringer kommer fra et annet sted» er skapt i naturens eget november-rom:

«Å undre seg er å stoppe opp. Trå til side.
Det er å invitere sjelen med på reise, der man stiller ubevæpnet og uten svar.

Undring er å åpne for et annet bilde enn det du hadde da du startet.
Et annet landskap.

– Helt rett min venn, sier November, hun trår frem fra de snøtunge greinene og slår følge.
– Og vet du hva? Dere kan alle undre dere. Hvis dere vil. Og tør.

Undringen fører oss fremover på vår vei. I skogen, i nuet. Og i livet.

– Hvor kommer undringen fra? spør jeg og kjenner hvordan den kalde luften kiler mot huden.
– Jeg har ikke svaret på alt.

November smiler, det glitrer i de perleblå øynene.

– Men jeg vet dette: At undring har en annen kilde enn rastløse tanker.
Og svarene du får, er ikke de du kan tenke deg til.»

– Så mange ufortalte historier

Lill-Karin liker aller best å jobbe med saker der hun får kombinere historiske fakta med hendelser i nåtiden.

Et eksempel er da hun kom over den glemte historien om kvinnesakskvinnen og skuespillerinnen Ågot Gjems Selmer, som i sin samtid på tidlig 1900-tall ble en kjent forfatter.

Da hun oppdaget at Gjems Selmer hadde vært bosatt i Balsfjord i nærmere 20 år, og at det var her hun utviklet sitt forfatterskap, ble gnisten tent. Siden har hun skrevet flere artikler om Gjems Selmer, og håper med tiden å skrive bok om henne.

– Det å gjøre research på lokalhistorisk stoff er utrolig interessant, det er så mye som ikke har vært omtalt tidligere, som bare ligger der, historier som bare venter på å bli fortalt. Jeg koser meg med å forme fortellingen, og å få den ut i lyset.

Hun liker også de gode menneskemøter der hun som journalist får lov til å bruke tid på å lytte etter hva folk har å si. Da kommer det gjerne sterke historier.

– Det ligger mye patriotisme og stolthet i lokale historier. Det er et privilegium å få løfte frem saker og fortellinger som folk ikke kjenner til.

Yndlingstema

Lill-Karin tar historie på bachelor-nivå, og er fascinert over den skjulte historierikdommen vi har her nord. For eksempel er historier om de voldsomme trolldomsprosessene i Finnmark noe som har vært underkommunisert i flere hundre år.

– Det var derfor svært interessant å lage en egen reportasje om Liv Helene Willumsen, professor i historie da hun kom ut med boka «Dømt til ild og bål, om hekseprosessene i Skottland og Finnmark

Hekseprosessene i Europa varte fra cirka 1450 til 1750. Forfølgelsen var på sitt mest intensive på 1600-tallet. I Finnmark ble 135 kvinner og menn rettsforfulgt og 91 henrettet for trolldom. Sett i forhold til Finnmarks folketall viser dette at fylket hadde en av Europas sterkeste hekseforfølgelser.

Sett Nordfra tar pulsen på nord

– Jeg håper virkelig at Sett Nordfra har livets rett. Personlig syns jeg at det er en plattform som ikke ligner på noe annet. For meg har det blitt en plass der man tar pulsen på folk i nord på en ekte og usminket måte.

Det sier Lill-Karin Nyland, som fremover vil bidra med reportasjer til Sett Nordfra fra sitt område av nord.

– Hvis jeg kan bidra til å utvide Sett Nordfra med gode artikler, og skrive om ting andre medier hopper over, så vil jeg gjerne det. Det er jo en drøm. Det skjer mye i mitt område som er verd å skrive om.

– Troms er et spennende og mangfoldig fylke, med befolkning spredt fra de dypeste daler til øyene i vest. Jeg kunne tenke meg å få lov til å skrive om både næringsutvikling og kultur, naturmangfold og ikke minst, lokalhistorie. Jeg tar gjerne imot tips fra publikum om «glemte» historier.

Den lokalhistorisk interessen førte henne inn som redaktør for Årbok Malangen og Balsfjord i 2013, et lokalhistorisk tidsskrift på om lag 140 sider. Årboka samler lokalhistorisk stoff fra hjemkommunen hennes, og er svært populær. Hvert år trykkes over 2000 eksemplarer.

I desember vil Lill-Karin Nylund «debutere» med flere saker i Sett Nordfra.

I mellomtiden kan du lese saker fra hennes hånd publisert i andre medier.

Ågot Gjems Selmer i Familien
Historien til et skoleinternat i Nordnorsk magasin
Reportasje om ei sprek dame som organiserer turopplevelser for andre, Fagbladet
Reportasje om ei tøff rullestolmamma i KK
Portrett av Anne Nymo Trulsen, Nordlys
Reportasje om en småbarnsfamilie utenfor allfarvei, Nationen 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*