Dype spor på Kolahalvøya

Foto: Harry Johansen
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Det er høst-sommer 1992 og jeg befinner meg nord for Lujávre/Lovozero på Kolahalvøya. Her er det verken 4-hjuls eller 2-hjuls motorsykler til å ta seg frem over de store viddene og myrområdene til reindriftsbrigade 4. Det eneste som er mulig er å gå til fots, ofte bekledd med lange vadere som når helt opp til lysken. Eller så brukes det båt for å ta seg frem der det er vann.

Hvis folk skulle forflytte seg fra én boplass til en annen, kunne de ta i bruk enorme bandvogner som sikkert veide opp mot 10 tonn. Hver brigade hadde en egen bandvogn, med egen sjåfør, og av en eller annen merkelig grunn så valgte man helst å kjøre der det var myrer – eller kanskje ikke så merkelig når man tenker på at myrene nok var adskillig behageligere og mykere enn fast mark.

Da vi ble transportert opp til Goljávre med helikopter, observerte jeg disse sporene som gikk kryss og tvers over de enorme myrene. Kan tenke meg at dette var et syn som gjorde vondt innerst i sjela til enhver naturverner. Jeg må selv medgi at det ikke så vakkert ut.

Men på den andre side: Hva hadde disse folkene av alternativ der man febrilsk prøvde å tilnærme seg den nye tiden. Dessuten hadde jo staten som eide reinflokkene lagt til rette for en slik transport.

Jeg vet ikke om denne form for transport fremdeles brukes, men jeg er temmelig sikker på at disse 20 år gamle sporene fremdeles strekker seg like tydelig over de samme myrene.

Om vi hadde kjørt oss fast? Neida. En halv meter bakover, deretter full gass fremover og så fortsatte vi…

————

Harry Johansen er fotograf, filmfotograf og dokumentarfilmskaper fra Torhop i Tana. Han driver firmaet Govas Film- og Mediaproduksjon AS. Les mer på govas.no

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*