Virkelighetsfjern nedsnakking

Torill Olsen. Foto: Johan Isak Niska
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Her er mitt innlegg på NRK Ytring gjengitt i Sett Nordfra (eller hør innslaget her):

«Det går nesten ikke en dag uten at jeg møter folk som har forestillinger om nord som ikke stemmer med virkeligheten. Med hele google tilgjengelig og mastergrad hos annenhver person legges det en uvitenhet for dagen som er helt utrolig.

Og når jeg tenker på at flere hundre tusen mennesker fra nord har flyttet sørover opp gjennom årene, hvordan kan det ha seg at de ikke har informert de andre om hva som er virkeligheten i nord?

La oss ta det mest åpenbare først. Avstander. Da dem la ned ei linja på videregående skole og flytta den til Alta, måtte min 16-åring flytte på hybel 530 kilometer unna familien. Det blir som at du som bor i Oslo måtte sende ungdommen din på videregående til Trondheim. Hva ville du sagt om det, hva? Hurra for sentralisering i molboland, sier noe jeg. Kartlesing er dem i hvert fall ikke helt stø på, de luringan som sitter og finner ut at i Nord-Norge, der er det smart å samle alt på ett sted.

Uvitenheten om nord har ingen grenser. For få år siden skulle en del næringslivsfolk fra urbane strøk sørpå komme nordover for å se på muligheter for etablering og investering. En av dem bar på en tjukk konvolutt han vernet om som det var en skatt. Og det var det jo på et vis, for fyren hadde tatt ut masse penger i banken hjemme, han trodde nemlig ikke det var minibanker i Finnmark. Det var forøvrig samme karen som trodde vi kjørte med sneskuter og reinsdyrsleder i gatene om vinteren.

Ja, det provoserer meg, eller for å si det på nordnorsk, det gjør meg kokførbanna. Man kan ikke sitte i 2016 og godta at folk ikke klarer å få med seg det mest elementære om forholdene i sitt eget land.

Hvis uvitenheten om nord er så stor er det ikke rart at vi blir skremt når 75000 byråkratene samles i Oslo, skriver utredninger og gir råd til politikere kanskje fylt av stereotypier og feilslutninger om den landsdelen som har de største vekstmuligheter for fremtiden. Den landsdelen som allerede gjør Norge rik.

Og det hauet er fylt av koker kjeften over med. Arbeidsminister Anniken Hauglie klarte sist uke å lire av seg følgende under opptak av Dagsnytt 18: «Tromsø er jo en by det er verdt å bo i en liten stund, men kanskje ikke resten av livet». Det skapte furore, i alle fall på Facebook. Nei, vi er ikke hårsår når vi reagerer på denne typen uttalelser, den er en i rekken av ”nedsnakking” av en hel landsdel og det kan vi ikke finne oss i.

Nå er det flere enn politikerne som sitter med underlige forestillinger om nord: For få år siden kom en undersøkelse fra blant annet Universitetet i Tromsø der avgangsstudenter i Sør-Norge ble spurt om hva de mente var ”typisk nornorsk”.

De svarte at mesteparten av innbyggerne i Nord-Norge er bønder og fiskere, at de unge ligger litt på etterskudd i å følge moten, og at det er en utpreget Harry-kultur. Pluss at folk er mer seksuelt aktive i nord!

Det er vel ikke helt det som får folk til å flytte nord. Derfor er det veldig alvorlig hvis man utenfor landsdelen fremdeles tror at nord bare er fylt av macho-menn, pekall-fiskere, fulle samer, uvær, ødeland, bannskap og frynsete moral fritt for kompetansearbeidsplasser og modere levestandard, for da vil ingen komme hit. Og hvis ingen kommer for å jobbe når landsdelen trenger arbeidskraft og folk, taper ikke bare nord, men hele landet. For vi er verdensmestere i å eksportere verdier sørover!

Vi tar det igjen: Nasjonens verdier ligger nord. Hvis noen enda ikke har fått det med seg så får de ta seg sammen, lese seg opp og komme seg hit for å ta i et tak!»

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

7 Comments

 1. Sigrun Ballo kvaran 26. juni 2016 at 18:54

  Jeg har skrevet det på Facebook flere ganger: det MÅ bli et obligatorisk krav at stortingsrepresentanter , statsråder og alle i avgjørende, bestemmende stillinger MÅ ha et opphold i Nord-Norge , sommer og vinter, slik at de lærer hva det er de skal snakke om. Vi kan ikke fortsette med styringsorganer som er helt på jordet. De skjønner jo ikke engang avstandene i nord. Og når jeg først er i gang, hvordan kan vi finne oss i å vente NITTI år på toget?

 2. Willy-Einar Hågensen 26. juni 2016 at 19:40

  Vi har mye skyld i dette vi også. Når vi «selger» landsdelen vår så er det oftest det spesielle vi presenterer. Vi fokuserer aldri på den høyteknologiske utviklingen vi har, på moderne byer, eller andre forhold som de finner i sine egne miljøer. Dersom det er det vi ønsker å vise frem, så er de rett og slett ikke interessert i komme hit. Landsdelen vår oppfattes som noe eksotisk som bare er verdt å besøke for en kortere tid. Men hvis vi har bruk for kompetanse til nord norge, hvorfor bryr vi oss da om å tekkes søringan? Hvorfor kan vi ikke henvende oss til andre kompetansemiljøer, eks Spania og andre land som sliter med høy arbeidsledighet. Vi må ikke være sneversynt i hvem vi skal henvende oss til. Hopp bukk over søringan.

 3. Marja Aaström 26. juni 2016 at 19:48

  Liker stort sett meninger og betraktinger av hverdagslivet opp på Nord,som du Torill skriver?! (Har boka din også?) . Men henge meg litt i det at du skriver at flere hundre tusen har flyttet nordfra og folk sør e fortsatt så uviten s?. Men hadde vært artig om det ble spurt alle utflyttere,hvorfor de flyttet… og hvorfor har de ikke framsnakket Finnmark/Tromsø?? Æ bodde i Finnmark over 30 år, liker naturen og menneskene, men æ mener at der er mye der oppe æ vil ikke tilbake til …

 4. Inger Elisabeth Nilsen 26. juni 2016 at 20:07

  Hva med våre politikere som blir valgt fra Nord-Norge og som skal representere oss? De har vel en jobb å gjøre her.

 5. Anne Mortensen 26. juni 2016 at 23:39

  Men kjære dere, er det så rart at folk i sør ikke vet bedre. Jeg har vært «kokforbainna» i flere år over samfunnsfagbøkene fra Aschehaug i skolen. Les boka for 5.-6. Trinn. Der står at i Finnmark bor fiskere og samer og det er bank osv i Alta. Hvor dumt går det an å bli. Rektor gikk ut i media med det, men hva hjalp det. Ingenting skjedde. Bøkene burde vært inndratt og dette skrevet om.

 6. Er det en grunn til at mange fra nord, slår seg ned i sør? En av grunnene er nok at de som tar høyere utdanning har færre muligheter i nord, kanskje utenom i Tromsø/Bodø. En annen grunn er vel hvordan landsdelen markedsføres av de som bor der. Mye jammer og klage og bannskap på søringan. Mesteparten av dette skjer nok internt i landsdelen gjennom lokale media. Etter å ha bodd noen år i sør har jeg inntrykk av at markedsføringa av landsdelen skjer som om de vil være utenomlandet. Reiselivsnæringa markedsfører det som en Hamsundsk landsdel, med natur og mystikk. Radio og TV informerer nesten ikke om annet nasjonalt en ulykker, mord, vær og snøfokk og fugleliv. Her er informasjonen om Østlandet for nordlendinger like ille som informasjonen og Nord-Norge for østlendinger. Politisk er landsdelen splitta og har ikke lengre noen egen stemme utad etter at Landsdelsutvalget forsvant. Viljen til politisk samarbeide er også fraværende, noe som har gjort at pressen prøver å overta dette tomrommet gjennom å fremme egne saker som de tror er til gode for sin by, Tromsø, Bodø. Resten er stort sett glemt.

 7. ? Slutte aldri å bli forbausa over fordommer og vrangforestillinger folk sørpå har om Nord Norge. Beste medisin er faktisk å formidle kunnskap og fakta om hvor likt det egentlig er. Bor i Østfold, også et fylke som sliter litt med Harry-stempel. Også her er det mange høykompetente miljøer og bedrifter, selv om man i Oslo tror at bare er Rednecks og Raymond’er her.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*