Uønsket, men viktig!

Thomas Nilsen og Atle Staalesen. Foto: Trine Hamran.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

– Motgang gjør sterk. FSB kan stoppe en journalist, men de kan ikke stoppe The Independent Barents Observer.

Det sier Thomas Nilsen ironisk etter at han for ei drøy uke siden ble utestengt fra å jobbe som journalist i Russland i 5 år.

Det føderale sikkerhetspolitiet, FSB, mener at Nilsen er en trussel mot rikets sikkerhet.

Thomas Nilsen, redaktør i The Independent Barents Observer. Foto: Trine Hamran

– Jeg har ikke fått en detaljert begrunnelse, men har fått opplyst fra FSB at jeg som journalist utgjør en fare for rikets sikkerhet i henhold til paragraf 27 i det russiske lovverket om innreise, sier redaktøren til NTB.

Det er ikke første gang Thomas Nilsen er i en vanskelig journalistisk situasjon.

For et par år siden gikk han og Atle Staalesen ut av Barentssekretariatet og jobben med Barents Observer etter en arbeidskonflikt.  

Eierne, de nordnorske fylkeskommunene, avskjediget Thomas Nilsen for å ha ytret seg kritisk til at avisa ikke skulle drives etter presseetiske retningslinjer som Redaktørplakaten. Senere ble oppsigelsen trukket tilbake, men Nilsen journalistene ville ikke tilbake til en avisa eid av fylkeskommunene. Atle Staalesen ble ikke avskjediget fra Barentssekretariatet, men sa opp selv. 

Slik ble The Independent Barents Observer til, en nettavis der Nilsen og Staalesen spesialiserer seg på å lage nyhetsjournalistikk fra Barentsområdet og Russland. Avisen publiserer saker både på russisk og engelsk og har lesere fra hele verden, forteller Staalesen.

– De som leser vår nettavis er alle som er interessert i det som skjer i nord, for eksempel saker som beskriver forholdet øst-vest, aktivitet i våre havområder, miljøspørsmål, klima og hva som skjer i andre land i Norden. 

Forholdet til Russland

Det dårlige forholdet mellom Russland og vesten påvirker både næringsliv og media. Det er tydelig også i Kirkenes der The indipendent Barents Observer har sitt kontor. Flere store industriprosjekter lar vente på seg i Sør-Varanger, skriver NRK nylig i en artikkel som dokumenterer konsekvensene av det kjølige forholdet mellom øst og vest.

– Ja, forholdet til Russland er forandret de siste 3-4 årene, men vi fortsetter å fokusere på hva som skjer i Barentsregionen. Vårt nedslagsfelt er det samme; Det handler om nordområden, klima, politikk, energi og andre viktige tema. Det er nok av saker å å ta av, sier Staalesen. 

Informasjon på russisk side har også forandret seg de siste årene.

– Det er færre og færre medier som kan kalles frittstående og uavengige medier, spesielt ute i de russiske regioner, så her må man holde tunga rett i munnen, forteller Atle Staalesen. 

– Det er for lite kritisk og gravende journalistikk i våre naboområder, men det er mye annen informasjon å få tak i. Vi har godt samarbeid med sirkumpolare nord og kan reprodusere saker. 

Her jobber The Independent Barents Observer innenfor rammen av prosjektet Eye on the arctic. Vi jobber også med tilsvarende prosjekt vi har satt i gang i barentsregionen, som gjør at vi sammen med russiske og finske partnere reproduserer stoff, både foto, film og tekst. Dette er nyttig samarbeid for små aktører som oss, sier Staalesen. 

Utfordring å bygge ny mediebedrift

To år som selvstendig mediebedrift har vist gründerne at det er krevende å drive bedriftsutvikling samtidig med nyhetsproduksjon- og utvikling. Det tar mye tid å skaffe finansiering, søke penger og jobbe med rapportering. Det er store forskjeller å gå fra en stor offentlig medieorganisasjon til å skape en nettavis som en bedrift.

The Independent Barents Observer har valgt å ikke lage betalingsmur for lesere, sier Staalesen.

– Alt er åpent. Vi har ikke betalingsløsninger, fordi vi ønsker å være åpen for alle. Men vi har en donasjonsknapp, så for de som ønsker å støtte oss kan de bruke den.

Mediene både nasjonalt og internasjonalt sliter med færre lesere og mindre interesse for deres nyheter, men det påvirker ikke den nye nettavisen. Atle Staalesen mener det er fordi de alltid har vært et annerledes enn de tradisjonelle mediene.

– Vi er et nisjeprodukt, publiserer på flere språk og jobber i en internasjonal region. Våre utfordringer er litt annerledes enn tradisjonelle media, men det er selfølgelig krevende å skulle hente inn annonsepenger og sponsorpenger.

– Men for oss er det en fordel at vi har så bredt nedslagsfelt. Vi kan like godt hente inn partnere fra USA, Canada eller Kina for den saks skyld, som fra Nord-Norge. Våre lesere sitter ikke bare i Nord-Norge, de sitter like godt i Washington og Moskva.

Vi gir oss aldri

– Vi skal bare vokse og bli større og sterkere, produsere mer og bedre, finne lønsinger å ansette flere.

Det er ingen tvil i stemmen til Atle Staalesen.

Han forklarer denne optimistiske fremtidstroen med en sterk motivasjon.

– Det er det de som prøvde å kjøre oss i grøfta for et par-tre år siden aldri skjønte: Vi har drevet med dette i mange år, og vi har en dyp dedikasjon til det vi jobber med, en personlig drivkraft. Det er det som gjør dette initiativet levedyktig, for vi gir oss ikke.

– Det er en tro på det arbeidet vi gjør og en følelse av at vi kan faget vårt som får oss til å kjøre på. Så får vi heller klare oss med litt lavere lønn i perioder. Det er denne driven som skal til for å lykkes. Hvis man ikke har denne motivasjonen er det vanskelig å starte opp fra skratch og bygge opp en bedrift.

Og både Thomas Nilsen og Atle Staalesen er klar på at de blir i Kirkenes. Vi må bare ta den tiden vi trenger for å vokse dit vil vil.

Hør hele intervjuet med Atle Staalesen her:

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*