– En forbanna feskeriminister!

Kystopprør i Vardø. Foto: Torill Olsen.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

– Dette er ikke et opprør, sa Per Sandberg selvsikkert til folket i Vardø som hadde samlet seg i kystopprør.
– Det er best at trålerne slipper ha plikt på seg til å levere fisk i Vardø, messet Per Sandberg til folket som har 25 års erfaring med det motsatte.

Jeg vet det, for jeg var der og hørte på – sammen med 300 andre kystfolk som hadde samlet seg for å fortelle ministeren hvor ødeleggende det er å ha fisken rett utenfor stuedøra, men som andre kommer og henter og tjener seg rike på. Mens lokalsamfunnet råtner på rot. Og med velsignelse fra den ene fiskeriministeren etter den andre.

Det ble en selsom opplevelse å se og høre Per Sandberg i fri dressur. Han var hissig, uhøflig, virket irritert og raljerte fra talerstolen om trålstigen, kvoter, konsesjoner, leveringsplikt, tilbudsplikt og juridiske spissfindigheter på rekke og rad. Ville lære forsamlingen, belære oss, som om vi ikke visste bedre, vi som bor her og vet hva disse ordene betyr i praksis.

Ikke at det virket som han hadde helt oversikten selv over fiskeripolitikken, men det våget vi ikke si fra salen. Da kunne han jo bli sint igjen!

For han startet talen sin med å gå til frontalangrep på professor Torbjørn Trondsen som våget å presisere at Sandberg hadde tatt feil på en rekke områder under sin tale på Melbu dagen før. Han var så sint at folk i salen ble helt stille og usikker på hva som foregikk. – Du er ikke politiker, du tar feil, tordnet han med høy stemme og sinte øyne mot Trondsen fra talerstolen. – Nei, fy for en oppførsel, sa ei dame på raden bak meg.

Og det ble ikke bedre. Folk ble vitne til en fiskeriminister som befant seg i konstant forsvar, som forsvant langt ut av manus, rotet med foiler han skulle vise, stresset rundt og var irritert, måtte få byråkraten sin opp for å forklare regelverk og som skyldte på tidligere fiskeriministre for alt som gikk galt på kysten.

Det var kanskje ikke hans mening, men for oss i salen virket det som om han var forbannet stort sett hele tiden og viktigst av alt: Det virket ikke som han ville lytte til folket. Selv om han sa at det var derfor han var i Vardø. 

Vi som i vår naivitet trodde at politikerne skulle tjene folket. Vi som i vår naivitet trodde at Norge ikke har Trump-lignende politikere i Norge. Så feil kan man ta. 

Jeg snakket med mange etter seansen, og opplevde at folk var rystet over oppførselen og mangel på respekt som Sandberg viste i Vardø. Flere reiste seg og gikk. Noen buet i salen, men egentlig skjønte de at overfor Sandberg var slaget tapt.

Kystopprøret gjør en kjempejobb, og vi er mange som vil støtte og være med videre. For vi tror at om ikke Sandberg forstår skrifta på veggen og forstår at han er vitne til et opprør, så kan det være andre som gjør det. Folket her må tåle for mye nå med alt som kommer fra regjeringshold mot distriktene. Begeret er fullt nå.

Da vi gikk ut fra salen, sliten etter sirkusforestillingen, sa ei eldre dame til meg: – Ja, ja, der fikk alle de andre partiene ekstra stemmer til høsten!

Se hele møtet her: NRK streamet folkemøtet.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

9 Comments

 1. Ja det her var jaggu en meget skammelig oppførsel av en fiskerimenister,
  Lite forberedt, og evnet i meget liten grad å forklare hva han egentlig sjøl mente var hans fakta i saken.
  Nu e det vel slik at han heller ikke får full støtte til sitt forslag, så da kan man oppsummere slik:
  Det å formidle betyr at man sjøl må forstå det man vil formidle.
  Mer trenger man ikke å si om den her saken.

 2. En helt rett og glimrende kommentar, Torill Olsen. Jeg var ikke der, men bivånet det hel via streamingen til NRK.

 3. Harald Henriksen Edelhaug 12. mai 2017 at 22:39

  Mange politikere med makt er veldig ‘høye’ på seg selv, da de tror at de selv vet best!
  Minister Sandberg i møte med folket i Vardø, som lever av fisket, er en bekreftelse på det.
  Høyrepolitikk har aldri vært bra for folket som bor i kystnorge, eller i riket forøvrig!

 4. Sendt på riksdekkende tv…..folk får dømme selv…Sandberg brukte hersketeknikk….men tapte ansikt….mangel på ydmykhet og folkeskikk. Ikke bare skjelte han ut en professor, men viste med tydelig kroppsspråk og verbalt misnøye med sin egen stab da «tenikken»sviktet..
  ..

 5. Bjørnar Hansen 13. mai 2017 at 03:56

  Som nordmann, så er jeg klar over at Fiskeriministeren ikke bare skal representere et eller to små fiskevær her og der, men ha en overordnet nasjonal fiskepolitkk, når man først skal inneha en slik posisjon. Å tro at Vardø eller Melbu på noe vis skal vises mer oppmerksomhet og få spesialbehandling i forhold til andre fiskevær og byer er i overkant, det er det rimelig å anta at det norske samfunnet også mener. At det lokale engasjementet er høyt er helt okay, men nå er det lenge siden de store fiskelandingsplassene i Nord Norge faktisk levde av fiskingen og aktiviteten rundt den. Det er det offentlige som er den største arbeidsgiveren i nord og de gjenværende primærnæringene er på noen få prosent av den totale arbeidsstyrken. Hukommelsen vår burde ikke være dårligere enn at man ennå erindrer de mange konkursene i fiskerinæringen, noen år var det helt klart verre enn andre. Spørsmålet er ikke om man skal ha produksjon og foredling av fisk, men hvor er det best egnet for å drive en slik type industri og hvis den må subsidieres periodevis, hvem skal betale for utleggene? Regnestykket slik som det står i dag for Vardø/Kiberg går rett og slett ikke opp i opp, selv om man er glad i byen og området rundt.

  • At d va dem hær to plassan som d va møte i vil jo for f ikke si at d bare e dem to plassan d gjelder, men hele nord norge.
   Alle næringa oppleve konkursa
   Sist no va d mange underleverandøra til oljenæringa.
   Skal vi bare la han Røkke overta d å????????
   Ansette fillipinera eller annet billi arbeidskraft????
   Trur ik du vet ka f du prate om

   • Steinar Eliassen 13. mai 2017 at 22:42

    Sandberg var like upresis på Fiskerihøgskole i Tromsø. Et mareritt å høre på hans usakligheter. Tromsø er ikke tiltenkt arbeidsplasser i fiskeindustrien. Det her gjelder hele kysten.

  • Ka trur du Bjørnar var grunnen til at det ble så mange konkurser innen foredling av fisk i NN. Kunne det være overfiske og derved lavere kvoter? Trålere som heller gikk til Danmark, England eller Tyskland for der fikk de bedre priser? Innføringen av Fryetrålere som lå på feltene i en måned eller mere og så gikk sørover med fisken? Oppkjøp av konkursbo med trålere og kvoter som i strid med leveringsplikt og myndighetenes stilltiende tillatelse ble landet sørpå? Du må lese historie før du lar kjeften løpe av med deg.

  • Når har det vært snakk om å subsidiere fiskerinæringen? Og hvem har fått deg til å tro at å lande og foredle fisk langs kysten ikke er lønnsomt? Det stemmer rett og slett ikke. Norsk fisk er en ettertraktet vare med et enormt marked. Problemet har vært jevn råstofftilgang gjennom året, noe trålerne opprinnelig fikk kvoter for å bidra med. Men gjennom å omgå et lovverk som med årene ble stadig mer uthult ble trålerrederne stadig grådigere. De har sytt og klaget over sin lønnsomhet og har tjent grovt på å inneha kvoter de på ingen måte eide i utgangspunktet. Harmen i Vardø skyldes blant annet at Røkke fikk kjøpe et topp moderne landanlegg med betydelige trålkonsesjoner for noen få mill mot å love aktivitet, la anlegget dødt og stakk med konsesjonene. Ingen konsekvenser, ingen krav om å følge opp en plikt kvotene i utgangspunktet var opprettet for å oppfylle. Nå blir rederne altså belønnet med at man fjerner siste rest av ansvarliggjørende lovverk så de i praksis eier fisk for milliarder. Verdiskaping pr kg fersk fisk landet lokalt og foredlet er enormt mange ganger større enn knust, trålfryst fisk. Det handler ikke om å favorisere de små fiskeværene, men er så enkelt som at kroner og øre inn i AS Norge pr kg fisk som svømmer i Barentshavet utgjør mer om den landes her.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Her stemmer 54 prosent Ap – men hvor er 1. mai-toget? – Media.as

Leave a comment

Your email address will not be published.


*