Finnkongkeila – Nazi-Tysklands overgrep mot et fiskevær

Finnkongkeila (Sieidevuotna) ca 1910 i Gamvik kommune. Foto: Johannes Øwre / Finmarksbiblioteket
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail

Etter naziokkupantens nedbrenning av Finnmark ble 10563 boliger lagt øde. 4700 fjøs var borte. Likeså 106 skoler og 27 kirker og kapell, 306 fiskebruk og 19 sykehus og sykestuer.

I Nord-Troms og Finnmark ble 75.000 mennesker tvangsevakuert og jaget på flukt.

Okkupasjonsstyrkenes systematiske og omfattende ødeleggelse av landsdelen den siste krigsvinteren ble av kong Olav omtalt som den største katastrofen i norsk historie siden svartedauen.

Et av disse stedene som ble lagt i ruiner og aldri bygd opp igjen, var Finnkongkeila, et fiskevær ytterst i Tanafjorden, på den østre del av Nordkinnhalvøya, i nåværende Gamvik kommune. Plassen hadde vært brukt av samene i Tanafjorden og helt fra Utsjok under vårfisket i lang tid, på samisk het plassen Sieidevuotna. 

Det norske navnet Finnkongkeila kommer trolig av Finnkona, navnet på en samisk offerstein, og keile, ‘kile, sund’. Sjøsamisk bosetting i disse fjordene i Finnmark er blant annet dokumentert i NOU 2008: 5 «Retten til fiske i havet utenfor Finnmark».

Men midt på 1800-tallet etablerte norske fiskekjøpere seg her, og det blei fast bosetting i været. På det meste rodde omlag 1000 fiskere fra Finnkongkeila. Det ble brent ned av okkupasjonsmakta og forlatt i 1944 under tvangsevakueringen av Finnmark.

Bosetningen var den eneste i Finnmark som ikke ble gjenoppbygd etter krigen, delvis grunnet rasfare.

Hør Knut Keila fra Finnkongkeila, nå bosatt i Gamvik, si fortelling om dette flotte stedets stolte historie – og om nazitysklands grufulle overgrepet mot fiskeværet.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@settnordfra.no

4 Comments

 1. Bodil Anthi Svinø 22. juni 2017 at 17:03

  Er det noen med tilknytning til Finnkongkeila som kan fortelle meg litt om historien/bakgrunnen til min bestemor, Hansine Olsen (født Larsen i 1910).
  Hun skal være født i Finnkongkeila. Hennes mor het Emma Holmgren – de flyttet etterhvert til Vadsø.
  Jeg vet dessverre ingenting om mine forfedre på bestemor sin side.
  Ta gjerne kontakt med meg pr epost: bodilasvino(alfakrøll)gmail.com

 2. Gerd Kvalholm Breivik 26. juni 2017 at 22:48

  Min Mormor Gerda Knutsen Brevik er født her. Hennes mor Berta gifta seg og fikk navnet Brox, etter at min oldefar forsvant på isfiske. Er det noen som kjenner til familien min ?

 3. Min oldefar er født der. Lauritz Wibe. Noen som vet noe om Wibe slekta?

 4. Noen som har informasjon om Per Sabbasen fra Vestertana,drev fiske fra F.keila ca.1900-10.Emigrerte til Amerika 1912.
  Mvh.Nils Arild Sabbasen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*