Billigste reisemåte – Pasientreiser

Mette Jacobsen. Foto: Privat
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblr

Tenker litt på systemet i Finnmark angående pasientreiser. Det skal spares på alle bauga og kanta. Om du må på sykehus eller til spesialist, så gud forby at du skal få en behagelig eller verdig reise. Å bli sendt til hjertespesialist fra Vardø til Karasjok e vel 70 mil tur/retur. Tenk det!

Og overvekta her e eldre folk som ikke har noe valg eller tør å protestere. Og har man ikke hatt hjerteflimmer og høyt blodtrykk før, så har du det før du e trygt hjemme.

Returen tas på samme dag, og en tur til kardiolog tar fort nesten ett døgn.
Man stappes i fellesbussa rundt om kring med beinbrudd, åpne tarma, fingra som nesten dætt av, diare og kneskåler som står feil vei, alt icenesatt av «Helse Norge» – for å spare penga.

Det e folk som kommer fra Alta til Tromsø og e ferdig med timen sin tidlig og må sitte på flyplassen fra 12.00 til kl.22.05, selv om det e hele tre flyavganga imellom. De nektes å reise tidligere da billigste rute SKAL benyttes. Heller ikke kosten dekkes.

Så der sitt og ligg unge, eldre, barn, kreftsyke, folk med urinveisinfeksjona, knækte fota, hemoroider og alskens elendighet og venter på det billigste flyet fordi pasientreiser kjiper sæ opp å bare driter i enkeltskjebna.

E. Fjelldal fra pensjonistforbundet forteller om eldre som stues sammen som kveg på 12 timers reiser.

– En del eldre personer som har urinveisplager eller prostatakreft bruker bleie og tisser seg ut, uten mulighet til å få skiftet til tørt, skrev Fjelldahl i innlegget. Hun fortalte om mennesker som har gått rundt våte hele dagen og ikke får sitte på transportmidler på grunn av det.

Og han kreftsyke Balto som skulle på sykehuset i Tromsø.

Reisa kunne vært gjort smidig med retur samme dag, men pasientreiser skulle spare og forlangte at han måtte ta buss og bytte den 2 ganga, pluss ta en overnatting før han fikk lov å komme sæ hjem igjen. (Heldigvis fikk han til slutt krangla sæ til en fornuftig løsning, for frisk og rask som han va så hadde han sikkert ikke nåkka anna å ta sæ til).

Satsan dåkker i Pasientreiser tilgodeser oss med på de her flotte turan e kr. 215,- for mat og kr. 550,- for hotell per døgn, som DÅKKER tvinger oss å bo på.

550,- krona e jo latterlig. Når bodde dåkker som har bestemt satsan, på et hotell sist? Det må jo ha vært i 1969. Vist man ikke har råd å dekke resten sjøl må man jo bo i en plastpose på gata eller bli hjemme.

Hør nu her Pasientreiser, kan dåkker ikke bare stille opp dem som bor ekstra kronglat til for dåkker å bare gi dem ei kula i ræva å tippe dem ned i en fellesgrøft? Det blir jo enda billigere for dåkker. Og æ trur dåkker sitt der sør å rote nåkka voldsomt med papiran!

E dåkker klar over at f.eks Vardø/Kirkenes nesten e like langt som Oslo/Ålesund? Prøv å stapp alle syke fra Oslo å send dem i en buss dit så skal dåkker få høre på kattejammer. Men her sitt vi i nord «med hua i handa» å skal liksom være dåkker evig takknemlig?

Fyttekatta Pasientreiser, e det virkelig sånn her vi skal ha det i et av verdens rikeste land? Slå nu opp ordet «Medmenneskelighet» å skriv det på tavla 1000 ganga før dåkker går hjem fra arbeid i mårra.

Man har jo lest mange avisinnlegg der det kommer frem at folk va sykere når dem kom hjem enn når dem dro.
Direkte skammelig e det sånn som «Helse Norge» behandler folk, unge som gamle.

«Billigste reisemåte» går foran både helse og verdighet.

Vet om ei eldre dame som både var dårlig til beins og halvt blind, og som ikke fikk ha med seg reisefølge dekket av staten » fordi ho va jo kroppslig i form til å gjennomføre reisa».

Det må dokumenteres i flere eksemplarer med bekreftelse fra legen at man faktisk e både lam og blind før man får reisefølge.
Og med opp til 8 ukers ventetid hos legen kan man jo sjøl regne sæ til kor mange stakkara som klarer å få vrista ut det her dokumentet fra sin lege.

Joda, det e sikkert mange der ute som har fått de her papiran uten problem, men det e faktisk enda flere der ute som ikke får det.
Dels på grunn av bemanning på legesenteret de tilhører, eller fordi de ikke har noen pårørende til å
«LiggeFlatPåTelefonlinjaHeleJævlaForbannaDagen».

Og æ vil poengtere at det verken e legen eller skrankedama på legesenteret sin feil at det e sånn her (selv om dem noen ganger kunne vært litt mere smidig….).

Æ vet om veldig syke «gamlinga» som ikke har kommet sæ til viktige legetimer fordi hjemmesykepleien ikke har lov til å ha ansvaret for dem fra ytterdøra til helsedrosja og dermed ikke kan ta ansvaret for å hjelpe dem fra trappa til bilen, og drosja har ikke har lov til å ta ansvar for passasjera før dem e inne i bilen.

Det medfører at sjåføran ikke kommer ut å hjelper den syke fra ytterdøra og til bilen, for om dem faller å skader seg har ikke drosja noen forsikring for dette. Ergo sitter syke bevgelseshemmede i enkelttilfeller hjemme og ikke får hjelp.

Og for all del, æ klandrer verken drosja eller hjemmesykepleien, dem gjør så godt dem kan. Dem e kjempeflink. Det e bare systemet som e så helt jævlig bort i natta.

Det her med pasientreisa e som en stygg infeksjon, en diger væskebyll man ikke klarer å fikse.

Det viser bare at systemet i noen tilfeller e helt bak mål, og til dæ som vil fortelle mæ nu at du har hatt det så flott og har blitt bært ut på gullstol av pasientreiser, det e helt fint. Sånn skulle alle hatt det. Æ unne dæ det av hele mitt hjerte.

Poenget e bare det at det e så mange som ikke klarer å «sparke oppover», de blir i beste fall behandlet som en sekk poteter.

Senile folk blir sendt hjem fra sykehus straks dem får slått opp auan etter en operasjon, i slåbråkk og tøfler, og satt av hjemme vinterstid, problemet e bare at dem ikke vet dem e hjemme. Dem virrer rundt i nabolaget til noen årvåkne forbipasserende skjønner at nåkka e galt. (Å joda, det har skjedd).

Og hadde æ kunne gjort nokka med det da sykehuset bare sendte hjem en gamling som var så syk at han døde i stua om natta etter at han bare blei prekevert hjem, med en gråtende, engstelig kone ved siden av senga, ja da hadde æ slette øran av rette vedkommende. Der var ingen helsepersonell til å ivareta noen.

Ka om han fikk bli på sykehuset å kanskje fått en mere verdig utgang? Men det kosta vel for mye?

90-åringa som ikke har klart å ta på sæ trusa si sjøl på 5 år må bo hjemme aleina og blir nekta sykehusplass. Hvorfor det? Fordi dem enda har puls, eller? Det e en skam for Norge kossen man behandler andre, både eldre og syke. Dem har jobba og betalt skatt hele livet, skulle tru man kunne gitt et mimimum i reisehjelp tilbake?

Og e det nu for mye forlangt at de eldre, som har bygd opp landet med blod, svette og tåra , som ikke har fota å gå på mere, skal få kjøre drosja til legetimen i egen kommune? Det e ikke alle som har pårørende til å kjøre dem til legetime. Greit nok at legen må skrive en bekreftelse til helseNorge, men koffer i himmelens navn må den bekreftelsen fornyes hvert år?

Det e jo ikke akkurat sånn at dem våkner opp hvert år i januar og e blitt helbreda mens dem sov.

Si mæ, ka e det som e galt med systemet? Det skal spares på alle bauger å kanter, æ grue mæ til æ blir gammel. Har allerede planlagt å ta et «stage dive» ned kjellertrappa den dagen æ ikke klare mæ sjøl. Heller det enn å bli seigpint av HelseNorge.

Nu vet æ ikke om det her e spesielt for Finnmark, eventuelt kan man jo da flytte på sæ. Til Danmark, for eksempel. Der får dem på gamlehjemmer både «cha cha cha» og vin til maten hver dag, hvis dem vil.

Men når man DAUE, da får man fan mæ kjøre egen bil. Det blir både silkelaken, puta, pledd, duftlys, musikk, nyvaska nattdrakt og privatsjåfør rundt den samme fjorden. Og i nypolert limmo til og med.

Gi oss nu litt verdighet når vi lever Helse Norge, når æ e dau så DRITÆR æ i kossn dåkker sende mæ hjem. Da kan dåkker omså sende mæ hjem i ei pappeska på sjøen over fjorden vist dåkker vil. Eller droppe mæ i fallskjerm rett over kirkegården.
Det e jo ikke da æ trenger mest omsorg og egen bil og silkelaken.

Æ trenger det når æ e syk og dårlig og trenger ei hand, e det så vanskelig å forstå ?

Nu e det jo mulig at æ blei litt i overkant engasjert her og at Pasientreiser mener det her e bare tull og kan dementere alle påstandene mine, og det e jo i grunn det beste. At det her bare e en tullehistorie (og bare del det her så mye du orker, kanskje det en vakker dag plinger inn en melding til dem som sitter på pengesekken).

—————-

Gjesteskribent i Sett Nordfra er Mette Jacobsen fra Vadsø. Hun jobber på apotek og har tidligere arbeidet som helsesekretær på Vadsø Helsesenter og som brukerstyrt assistent for syke. Hobbyer er skriving, foto, hund og friluftsliv. Hun har en tendens til å bli litt for engasjert hvis de svakeste i samfunnet blir behandlet dårlig og hun krever å skrive sine kommentarer på dialekt. 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblr
About Gjesteskribent
Under denne profilen vil flere ulike gjesteskribenter berike Sett Nordfra med sitt innhold.

37 Comments

 1. Bravo Mette!

 2. Inger Henriksen 9. juni 2017 at 14:59
  Svar

  Love it!!!! 🙂 Bra skrevet.

 3. Berit Fagerness 9. juni 2017 at 22:11
  Svar

  Det er forferdelig for syke folk åsitte på den måten på en flyplass når du egentlig ikke er frisk nok til å reise en gang. Det er feil måte å spare penger på man burde fått dekt lunchretter og middag men helst et fly så tidlig som mulig hjem for å hvile det er jo syke folk som blir behandlet som pakker

 4. Peter Davidsberg 10. juni 2017 at 00:02
  Svar

  Foreslår at man booker billetten selv og flyr FlyViking. Billigste billett blir refundert av Pasientreiser og bestilling gjør man på nettet og søker i etterkant – innen 2 mnd – om refusjon.
  Pasientreiser har bekreftet at det er for dem helt ok, men de kan selv ikke booke deg inn på en tidligere avgang ettersom de er pålagt å benytte det rimeligste alternativet. Billettprisen – uasett strekning – er nå kr 299,- med FlyViking.
  Men husk, du må gjøre bestillingen selv og ikke la Pasientreiser gjøre det. det er da du må vente til siste og billigste maskin fra Tromsø og inn i Finnmark.

  • Fly Viking flyr bare på enkelte strekninger, så det tilbudet er et dårlig alternativ.

  • Flyving flyr Alta og Hammerfest. Finnmark e mye mer enn det!

  • Poenget er jo også at veldig mange eldre og syke ikke selv hverken kan eller klarer dette. I tillegg så går ikke flyet fra ytterdøra hjemme til døra på sykehuset, og man får kun dekt en viss sum hver vei. Taxi til flyplass, flybillett og så taxi fra fly til sykehus igjen, da er det vel neppe mye igjen av det du har fått for turen.

 5. Rigmor Blattner 10. juni 2017 at 08:34
  Svar

  Hærlig skrevet, jeg lo så tårene trillet. Innholdet fikk dem også til å trille.

 6. Erna Fjelldahl 10. juni 2017 at 11:01
  Svar

  Kunne ikke sagt det bedre! Alt er sant!

 7. JA, JA, JA, og atter JA!!!
  Kan verkelig skriv under på det meste av dettan her, egen erfaring og observert andres «reise»… 🙁 🙁
  Det e heilt førr jævlig… å sjå og tenk på. AT DET GÅR AN!!!
  En anna teng e, det helskottes systemet når du ev må bruk eiga bil, og kanskje eiga sjåfør av førskjellige årsaka… 😛 Reiseregninga… kor mange trur du bløs en lang marsj i de, enten før at de, pasienten, ikkje har overskudd og førståelse førr kors’n det ska gjøres, eller at de rett og slett bi førrelda, pga at pasienten har ikkje bidd fresk nok tel å hændle det i løpet av 6mnd’ers fristen.

 8. BÆSTE METTE DET E SÅ RETT DET DU SKRIVER….😊

 9. Liv Antonsen 11. juni 2017 at 18:44
  Svar

  Dessverre kan ikke alle gå på nettet og skaffe seg billigste reise. Dem er prisgitt systemet til pasientreiser. Og det holder ikke mål!

 10. Kirsten F Sæves 11. juni 2017 at 21:33
  Svar

  Jeg bor i Askim . Vi har ikke så langt å reise men vi skal ut å reise vi her også. Jeg fikk kreft for tredje gang nå uten spredning – det betyr at jeg er å regne som tre personer . Dvs at hvis man skal på kontroll med 3-6 -9 mnd mellomrom kan man resikere å dra til lege hele tiden . Forrige uke reiste jeg herfra til Fredrikstad – så videre til Moss – så en dag hjemme med fastlegen – så neste dag til ullevål så hjem – nå skal jeg ikke på no før til onsdag da skal jeg til sarpsborg og på fredag skal jeg til Ullevål igjen . Jeg må forholde meg til tre avdelinger pluss fastlegen . Man må for all del ikke snakke til en doktor om føflekkreft hvis han bare kan om tarmer – da blir han forbanna . Hvis du ikke har spredning kan han visst ingenting. Jeg er forholdvis frisk og tåler denne reisingen – men jeg forsår godt at det ikke er greit oppi Nord heller. Jeg syns vi burde protestere på ett vis. Pappan min måtte fra Moss til Fredrikstad hver dag 5 dager i uka. Han reiste sånn passe i form og kom tilbake bevistløs hver dag . Dette var i 2009 men er det er verdig avslutning på livet ? Jeg skal kjempe det jeg kan her sørpå men vil gjerne kjempe sammen med dere Nordpå .

 11. Aase Korsnes 11. juni 2017 at 22:08
  Svar

  Kan dette virkelig være mulig i Norge?

 12. Harald Lister 11. juni 2017 at 23:03
  Svar

  Veldig bra! Send en kopi til helseministeren, for han leser sikkert ikke fs

 13. Ok, masse artige ord og mange beskrivelser om skjebner som har /kan ha skjedd. Jeg smilte og lo litt pga dette, men hva er kronikkforfatterens forslag til løsninger? Fullverdige sykehus i hver grend? En bil/drosje til hver pasient til det tidspunkt som passer for denne? Høres flott ut det kan jeg si, men hvordan skal dette betales av «et av verdens rikeste land» (nr 6 i 2016).

 14. Det er nok ikke bare i Nord Norge det spares.Jeg opplevde følgende i forrige uke:Jeg skulle bestille taxi med trappeklatrer, via legevakten,til en eldre dame på 95 år.Hun bor i 4.etasje uten heis og klarer ikke å gå trapper lenger.Sykepleierne på legevakten,kunne ikke rekvirere pasienttransport,men ba meg ringe TT-kort taxi med trappeklatrer og bestille turen til Apotek1,ved siden av OsloLegevakt.Dette var praksis ifølge legevakten!
  TT-kort skal ikke benyttes til sykehus,legebesøk osv.

 15. Maria Uttun Seim 15. juni 2017 at 11:01
  Svar

  Kanonbra skrevet. Samme dyretransport i Hordaland og. Viktig at kritikken når fram til disse som har vedtatt molboreglene. Send dem på prøvetur for egenopplevelse. Vi får stå på – målet er våre kjære som er hensatt til denne umenneskelige og uverdige behandlingen.

 16. Thor-Raymond Oldernes 26. august 2017 at 16:16
  Svar

  Fantastisk god beskrivelse av ViRKELIGHETEN. Men kem fan bryr sæ tenker vi. Og kem i dette valgåret e villig til og bry sæ av politikerne. Håper dokker leser dette kjære politikere som har muligheten til og rette dett opp.

 17. Bodde 15 døgn på hotell for å ta vare på min gamle mor.fikk ikke en krone i støtte.jeg matet og stelte mange timer hver dag.takk til pasientreiser 😓

 18. Marit Ingebrigtsen 28. august 2017 at 11:07
  Svar

  Fy for skam for det systemet vi har i dette landet. At det går an ! Spare, spare, spare er det eneste som gjelder. En merkelig ting for oss som bor i Lofoten og må reise til Bodø for div helsehjelp, er at om vi må overnatte på hotell til neste dag for å komme oss hjem igjen, blir dette dyrere enn å ta fly tur/retur. Men fly kan vi ikke få, vi må ta ferja (3-4 t) i allslags vær i stedet, overnatte, kanskje dårlig vær neste dag så ferja blir innstilt osv. Å få dekt hotellregning i dagevis er altså i orden, men å få fly hjem er nesten umulig. Hvor er logikken ? Vi må få inn et system som ikke ser på helsevesenet som en forretning, men som det det skal være, hjelp for syke mennesker. Og for å ha det sagt, så og si alle som jobber i helsevesenet er bare helt fantastiske og gjør sitt beste, men systemet er helt forferdelig.

 19. Unni Lund 28. august 2017 at 21:14
  Svar

  Er ikke bare i nord! Like ille her sør.Kan skrive under på det!
  Ille…Men flott skrevet.

 20. Rolf Kristensen 28. august 2017 at 23:33
  Svar

  20 i stil og 20 i innhold

  • Kautojeino. det gjelder samme problemer her,jeg var inkalt til lunge-spesialist i tromsø 26/6-2017. På grunn av sykdom må jeg bruke egenbil.Legen bekrefta at pasien er nødt å benytte eget bil pga sykdom.Men pasientreise ville ikke dekke bruk av eget bil med begru
   nnelse utenom demmes område og for mange kilometer,dermed blev det delvisbetaling.Skal man til hammerfest må man reise 0430 om vinter fra kautokeino med buss til alta, vente ute i 1 time til hurtibåten går,tilbake fra hfest kl 1700 hjemme kl 2100.Og dette er det de syke er nødt å benytte, ingen taxi så lenge du klare å stå på egne ben.

 21. Aud Hogstad 29. august 2017 at 10:40
  Svar

  Du har virkelig truffet spikeren på hodet! Godt jobba!

 22. Ánne Ristiinná O. Hætta 29. august 2017 at 17:19
  Svar

  Dette var virkelig bra skrevet, rett fra leveren! Det liker jeg!

 23. John ole bjørklund 29. august 2017 at 23:06
  Svar

  jeg som taxi sjåfør i kautokeino opplevde noe som jeg håper at jeg aldri opplever mer, jeg var såpass klok at jeg svingte innom bussholdeplassen i alta kl 0900 om morgenen der traff jeg ei 82 år gammel dame som skulle med bussen til hammerfest, hun hadde tatt bussen fra kautokeino kl 0400 på natta å der sto hun helt til kl 0900 å ventet på bussen som skulle til H-fest som var kjørt kl 0700, hun hadde ikke forstått å bytte buss siden hun ikke kunne norsk, slå den

 24. Torill Dahle 30. august 2017 at 00:56
  Svar

  Virkelig bra! Akkurat sånn er det. Humor er viktig i all jævelskapen 🙂

 25. Torill Dahle 30. august 2017 at 00:57
  Svar

  Virkelig kjempebra! Akkurat sånn er det. Humor er viktig i all jævelskapen 🙂

 26. Må du reise før kl 05.00 for å rekke legetimen har du rett på å få dekt overnatting med srandarsats kr. 550,- Er du på reise i mer enn 12 timen har du rett på kost på kr 215,-, men da må tidspunkter for reise og legetime oppgis og det MÅ fylles inn i rubrikken for kost, hvis ikke har du ikke søkt. Fra 30 timer gjelder 2.kostdlgn og fra 54 t 3.kostdøgn. Venting på flyplass regnes selvsagt med. Er avstanden til legen mellom 10-300 kilometer hver vei dekkes kilometer med kr 2,30. Er den over gjelder billigste reisemåte. Ledsager og behov for bil må dokumenteres fra lege at det er medisinske grunner for det. Reiser man kollektivt med ledsager dekkes begge billettene. Kjører man med ledsager dekkes bare vanlig kilometer. Er dere flere som skal til legen samme dag og kjører sammen har dere rett på hver deres sats. Dette er noen av reglene.

 27. Arne Hansen 13. desember 2017 at 23:08
  Svar

  Du har så rett i det du skriver, en skal virkelig være frisk for å være syk i dette landet.

 28. Anita Bakken 30. januar 2018 at 09:23
  Svar

  Ja sitter i Tromsø med bestemor på som blir 83 på lørdag. Ho skal opereres på dagkirurgi idag. Vi måtte reise igår fordi ho hadde undersøkelse time da, operasjon idag og kontroll i morra før vi kan reise hjem. Det e 900 km til Tromsø fra Vadsø men ho e ikke innlagt. Ho måtte bestille pasienthotell til 1690 pr.natt inkludert frokost, å ho får dekt 1095 pr.natt. Ho e heldigvis i en posisjon til å klare de ekstra utgiftene dette medfører,men det finnes nok mange som ikke har penger til dette. At pasienthotell e så dyrt at du må betale masse sjøl når du er avhengig av overnatting fordi det du skal går over 3 dager e sykt.

 29. Dette va virkelighetens historie. Utrolig at ett rikt land som Norge ikke har noe bedre å stille opp med ang syke å reise til behandlingsted. Har selv opplevd litt av hvert ang reiser opplagt av pasientreiser. Utrolig flott skrevet Mette

 30. Nico Loco 30. januar 2018 at 11:13
  Svar

  Til John.Norge verdens rikeste land har råd. Vi gir jo faen meg penger i hytt og pine til enhver som er rik nok å flykte til Norge fra Afrika og Midt-østen for å få ett sugerør i staten Norge

 31. Dette er ikke hvordan nord eller sør har dette, dette er et problem for alle som er syk, uansett hvor i landet man bor. Selvfølgelig, jo lenger du bor fra behandlingssted, jo større utfordringer. Og det er ikke tvil om at folk fra nord har ekstra utfordringer, lange vintre med mye dårlige veier, kjempe lange avstander osv, men skal man bli hørt og forstått må man stå sammen, hele landet. Nå må pasientene settes i fokus, og ikke pengesekken, en verdig behandling bør alle ha krav på, uansett hvor man bor.

 32. Sirkka Annikki Berg 30. januar 2018 at 17:56
  Svar

  Dette burde du sende til helseminister og VG. kunne ikke ha vært sagt bedre.

 33. Kan ikkje bli mer enig, å det e ikkje bare Finnmark som e vrang…æ har mange ganga vært på tråden te pas reiser å forklart å trygla…både Troms å Finnmark, men d e jo pængan som tæll, ikkje de stakkars menneskan som e uheldig å bli syk😡dessuten vældi bra skrevet, enig i kvært en bokstav. Det nøtte vel ikkje å sende innlegget te helseministeren, dæm skjønne ikkje dialekt og ane dæm at plassa nord for Sinsenkrysset eksistere??? NOT😂😂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*