Siste frist til Sannhetskommisjonen

Sametingsråd Henrik Olsen. Foto: Kenneth Hætta
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblr

Har du en dyster skolehistorier fra ditt område eller reagerer du på at barna i bygda di ikke får lære seg samisk? Kanskje har du en opplevelse av at det samiske er fraværende i historieskrivinga? Dette er eksempel på innspill du kan sende til Sametinget.  

Men det haster, for siste frist for å sende inn innspill til Sannhetskommisjonens mandat er torsdag 26. april.

Stortinget har vedtatt å etablere en sannhetskommisjon som skal undersøke fornorskningspolitikken og den uretten som er begått mot samene og kvenene i Norge.

I den forbindelse har Sametinget fått i oppgave å komme med et innspill til Stortinget om Sannhetskommisjonens mandat. Derfor har det vært åpne møter rundt om i Sápmi. Tirsdag og onsdag arrangeres de to siste åpne møtene og derfor har vi satt en frist til å sende innspill til oss til torsdag 26. april.

– Hvis det er noen som ikke har rukket å gi eller sende oss innspillet sitt, så må de gjøre det nå. Vi nærmer oss slutten på møteplanen vår og det betyr at vi snart begynner å forme Sametingets innspill om Sannhetskommisjonens mandat. Dette skal også behandles i Sametingets plenum, forteller sametingsråd Henrik Olsen.

Sametinget har arrngert 16 åpne møter og det har vært mange på disse møtene.

– Vi setter veldig stor pris på at det samiske folk virkelig ser ut til å bry seg om denne prosessen og det er viktige innspill folk har kommet med til oss. Vi kommer til forberede saken nøye til både Sametingets plenum og til Stortingets behandling av saken, sier Olsen.

– Vi har fått mange innspill, men registrer at folk ønsker flere møter. Det er det dessverre ikke tid til, derfor går vi nå ut med at folk kan sende skriftlige innspill til oss. 

Det er fortsattmulig å sende innspill til mandatet skriftlig og det kan gjøres per brev til Sametinget, Ávjovárgeaidnu 50, 9730 Kárášjohka eller per e-post til

Sametingsråden understreker at det de ønsker er  innspill om forventning til hva kommisjonen skal gjøre, det vil si innspill til mandat.  Kommisjonen oppnevnes i midten av juni.  

Videre er planen at kommisjonen skal starte arbeidet til høsten. Målet er at kommisjonens arbeid skal avsluttes i løpet av denne stortingsperioden.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblr
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@www.settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*